Από τη διεθνή βιβλιογραφία – Ιανουάριος 2004

Η μακροχρόνια χορήγηση Αλενδρονάτης συνεχίζει να προστατεύει από την οστεοπόρωση

Τα αποτελέσματα μια μελέτης 10 ετών που αφορούσε τη χορήγηση Αλενδρονάτης (FOSAMAX) για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης δημοσιεύθηκαν στο τεύχος της 18ης Μαρτίου στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης η χορήγηση Αλενδρονάτης προκάλεσε μείωση των βιοχημικών δεικτών που εκφράζουν το ρυθμό της οστικής αναγέννησης και αύξησε παράλληλα την οστική πυκνότητα σε όλες τις ομάδες πληθυσμού πού χορηγήθηκε.

Η μελέτη, που ήταν πολυεθνική, διπλή τυφλή (δηλαδή δεν γνώριζαν οι γιατροί ούτε οι ασθενείς αν έπαιρναν το δραστικό φάρμακο η αδρανή ουσία) αφορούσε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση στις οποίες χορηγήθηκε Αλενδρονάτη, σε 2 δόσεις των 5 και 10 mg, για χρονικό διάστημα μέχρι 10 έτη.

Στις γυναίκες που συνεχίσθηκε η θεραπεία με 10 mg Αλενδρονάτη αυξήθηκε στα 10 χρόνια η οστική πυκνότητα κατά 13,7% στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά 10% στον τροχαντήρα και 5,4% στον αυχένα του μηριαίου οστού. Αντίθετα η διακοπή του φαρμάκου συνοδεύθηκε από βαθμιαία μείωση της αποτελεσματικότητας του που εμφανίσθηκε με μείωση της οστικής πυκνότητας. Στην ομάδα της θεραπείας διατηρήθηκε επίσης η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καταγμάτων.

 

Το πολυχάπι έρχεται σύντομα σαν μέσο πολλαπλής θεραπείας

Το περασμένο χρόνο δυο Βρετανοί ερευνητές πρότειναν την ιδέα του πολυχαπιού δηλαδή ενός συνδιασμού 3 η περισσοτέρων φαρμάκων σε ένα χάπι για τη πρόληψη παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος. Με βάση θεωρητικές προβλέψεις η κυκλοφορία ενός τέτοιου χαπιού θα μείωνε την συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 80%.

Το πολυχάπι προτείνεται να περιέχει ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης, δυο αντιυπερτασικά χαμηλής δοσολογίας και μια ασπιρίνη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο χάπι λογω της ευκολίας χορήγησης θα αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία και θα δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς να ασχοληθούν με πιο σημαντικά θέματα όπως οι οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος και τη σωστή διατροφή.

Το πολυχάπι θα μειώσει επίσης το κόστος της θεραπείας ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες που ο προυπολογισμός για φαρμακευτικές δαπάνες είναι περιορισμένος. Απομένει να διεξαχθούν κλινικές μελέτες μεγάλης έκτασης για να πιστοποιηθεί το πραγματικό όφελος από τη θεραπεία με τα χάπια πολλαπλής περιεκτικότητας φαρμάκων.

 
Νέο πρόγραμμα υπολογιστή προβλέπει το κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου

Καρδιολόγοι στο Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να προβλέψει το κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου η αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου για μία περίοδο 10 χρόνων.

Το πρόγραμμα HeartScore, που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαική Εταιρεία Καρδιολογίας, εκτιμά ξεχωριστούς παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, το κάπνισμα, το φύλο και την ηλικία δίνοντας ετσι μια ατομική πρόγνωση κινδύνου.

Το πρόγραμμα έχει ενσωματώσει στοιχεία από 210.000 ασθενείς από 12 Ευρωπαικές χώρες και εμφανίζει τη χαμηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Οι γιατροί μπορούν να κατεβάσουν το πρόγραμμα δωρεάν από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.escardio.org/HeartScore

 

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι πιο χρήσιμη στο σπίτι απ’ότι στα ιατρεία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου στο περιοδικό Journal of the American Medical Association,η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι έχει μεγαλύτερη προγνωστική σημασία απ’ότι η μέτρηση στο γραφείο του γιατρού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.939 ασθενείς μέσης ηλικίας 70 ετών (48,9% άνδρες) που παρακολουθήθηκαν για περίπου 3,2 χρόνια. Ως υπέρταση ορίσθηκε τουλάχιστον 140/90 mmHg για τη μέτρηση στο ιατρείο και 135/85 mmHg για τη μέτρηση στο σπίτι.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (θανατηφόρο έμφραγμα, μη θανατηφόρο έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό, παροδική καρδιακή ισχαιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ) είχε εκδηλωθεί σε 324 ασθενείς.

Η ανάλυση έδειξε ότι για κάθε 10 mmHg αύξηση της συστολικής πίεσης που μετριόταν στο σπίτι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου αύξανε κατά 17,2% ενώ για κάθε 5 mmHg αύξηση της διαστολικής κατά 11,7%.Παρόμοιες όμως αυξήσεις στις μετρήσεις στο ιατρείο δεν σχετίζονταν με σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι είναι προτιμότερο να μετριέται η αρτηριακή πίεση στο σπίτι ιδιαίτερα για αυτούς που ευρίσκονται σε θεραπεία με αντιυπερτασικά.