Από τη διεθνή βιβλιογραφία – Σεπτέμβριος 2005

Ατομα λεπτά αλλά σε κακή φυσική κατάσταση έχουν λιγότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από αυτά σε καλή φυσική κατάσταση αλλά παχύσαρκα

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν στοιχεία που προέκυψαν από την Εθνική Επιθεώρηση Υγείας και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών, και που προέρχονταν από δείγμα 2.178 ενηλίκων ηλικίας 20-49 ετών. Μέτρησαν το επίπεδο φυσικής κατάστασης (Fitness),το βάρος, την ολική χοληστερίνη (TC), τη χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας (HDL), τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη, to ινωδογόνο, και τα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα. Τα άτομα .ανάλογα με τα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης διαιρέθηκαν σε 3 κατηγορίες (χαμηλή, μέτρια, υψηλή). Υπολογίσθηκε από το βάρος και ύψος ο δείκτης μάζας σώματος ( ύψος/βάρος στο τετράγωνο).

Βρέθηκε ότι τα λεπτά άτομα αλλά σε κακή φυσική κατάσταση μεγαλύτερο ποιλίκον TC/HDL σε σύγκριση με τα παχύσαρκα αλλά σε καλή φυσική κατάσταση ,ενώ οι άλλες παράμετροι καρδιαγγειακού κινδύνου δεν διέφεραν σημαντικά. Τα άτομα που ήταν λεπτά και σε καλή φυσική κατάσταση είχαν τους καλλίτερους δείκτες.

Η μελέτη δείχνει ότι πέρα από τη παχυσαρκία και η κακή φυσική κατάσταση συμβάλλει στην ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου, όπως τα λιπίδια του αίματος ,για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Ο καφές χωρίς καφείνη μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα της απολιποπρωτείνης Β.

Πίνοντας αρκετά φλυτζάνια καφέ χωρίς καφφείνη {Decaffeine) μπορεί να ανεβάσει την απολιποπρωτείνη Β (ένα κλάσμα των λιπιδίων του αίματος που υποδηλώνει τάση για αθηροσκλήρωση) σύμφωνα με ερευνητές από τη Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μελετήθηκαν 187 άτομα που διαρέθηκαν σε 2 ομάδες που η μία έπινε κανονικό καφέ και η άλλη χωρίς καφφείνη στη ποσότητα των 3-6 φλυτζανιών την ημέρα για 3 μήνες.
Μετρήθηκαν η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η συχνότητα της καρδιάς, η ολική χοληστερίνη ,η χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας, τα τριγλυκερίδια, η γλυκόζη, και η απολιποπρωτείνη Β.

Στο τέλος της μελέτης βρέθηκε ότι από όλες αυτές τις παραμέτρους η μόνη πού διέφερε μεταξύ των 2 ομάδων ήταν η απολιποπρωτείνη Β που είχε αυξηθεί στην ομάδα του καφέ χωρίς καφφείνη κατά 8%.

Η μελέτη αποδίδει αυτή την αύξηση στο διαφορετικό είδος κόκκων και επεξεργασία που χρησιμοποιείται στη παρασκευή του καφέ χωρίς καφφείνη που σαν αποτέλεσμα έχει την αφαίρεση φλαβονοειδών και άλλων ουσιών από το εκχύλισμα του καφέ.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι άτομα που θέλουν να πέσει η χοληστερίνη τους πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση καφέ χωρίς καφφείνη.

 

Η φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με αλλαγή του τρόπου ζωής βοηθάει στην αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους απ’ότι μόνο η αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας συνήθως συνιστάται σαν συμπληρωματική της δίαιτας και άσκησης αλλά με ελάχιστη η χωρίς συμβουλευτική θεραπεία με στόχο τη τροποποίηση του τρόπου και των συνηθειών της ζωής μας. Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ερευνητές από την Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης στην οποία το φάρμακο Σιμπουτραμίνη (Reductil) χορηγήθηκε σε παχύσαρκους σε συνδιασμό με εφαρμογή οδηγιών για τη τροποποίηση του τρόπου ζωής (Lifestyle modification) των ατόμων της μελέτης..

Στην έρευνα ,που διάρκεσε ένα χρόνο, συμμετείχαν 224 παχύσαρκοι που διαιρέθηκαν σε 3 ομάδες. Ήταν 180 γυναίκες και 44 άνδρες ηλικίας 18-65 ετών με δείκτη μάζας σώματος 30-45.

Η πρώτη ομάδα πήρε μόνο Reductil (15mg την ημέρα) σε 8 επισκέψεις στη διάρκεια του χρόνου που κρατούσαν 10-15 λεπτά. Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε συμβουλευτική θεραπεία τροποποίησης του τρόπου ζωής που υλοποιήθηκε σε 30 ομαδικές συνεδρίες ενώ η τρίτη ομάδα πήρε Reductil σε συνδυασμό και με τροποποίηση του τρόπου ζωής. Όλα τα άτομα της μελέτης ακολούθησαν μία δίαιτα 1.200-1.500 θερμίδων την ημέρα, με αναλογία θερμίδων 15% από λεύκωμα, 30% από λίπος και το υπόλοιπο από υδατάνθρακες, και παρόμοια επίπεδα φυσικής άσκησης (περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών την ημέρα).

Η αγωγή για τη τροποποίηση του τρόπου ζωής γινόταν από εκπαιδευμένους ψυχολόγους που ακολουθούσαν το πρόγραμμα LEARN (Lifestyle,Exercise, Attitudes,Relationships and Nutrition,δηλαδή Τρόπος ζωής, Ασκηση, Στάσεις, Σχέσεις και Διατροφή) και περιελάμβανε καθημερινή καταγραφή των προσλαμβανομένων τροφίμων, της θερμιδικής πρόσληψης και της άσκησης.

Μετά το τέλος της μελέτης στον ένα χρόνο βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν ακολουθήσει συνδυασμένη θεραπεία (Reductil και τροποποίηση τρόπου ζωής) είχαν χάσει 12,1 κιλά κατά μέσο όρο, αυτοί που πήραν μόνο reductil έχασαν 5,0 κιλά και αυτοί που ακολούθησαν μόνο την αγωγή με τροποποίηση του τρόπου ζωής 6,7 κιλά. Από την ομάδα της συνδυασμένης θεραπείας αυτοί που έχασαν το περισσότερο βάρος ήταν αυτοί που κατέγραφαν τακτικά τα τρόφιμα που κατανάλωναν καθημερινά.

Η μελέτη σαφώς έδειξε ότι ο συνδυασμός της αλλαγής του τρόπου ζωής με φαρμακευτική θεραπεία έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους απ’ότι μόνο η φαρμακευτική θεραπεία η μόνο η αγωγή για τροποποίηση συμπεριφοράς.

Σημείωση. Στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου μας ακολουθείται παρόμοιο πρόγραμμα τροποποίησης συμπεριφοράς με η χωρίς φαρμακευτική θεραπεία.