Από τη διεθνή βιβλιογραφία – Σεπτέμβριος 2003

Το κάπνισμα μειώνει το ιώδιο στο ανθρώπινο γάλα.

Το κάπνισμα μειώνει τη μεταφορά ιωδίου στο γάλα των μητέρων που θηλάζουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος του Αμερικανικού ιατρικού περιοδικού Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.Οι ερευνητές προτείνουν στις γυναίκες που θηλάζουν να μη καπνίζουν, αν όμως το κάνουν, να παίρνουν συμπληρωματικά ιώδιο.

Η έλλειψη ιωδίου, που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς κατά την εμβρυική ανάπτυξη και τα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη. Κατά τη περίοδο της γαλουχίας η λειτουργία του θυρεοειδούς του νεογνού εξαρτάται από τη περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ιώδιο.

Οι γυναίκες που κάπνιζαν βρέθηκε ότι είχαν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα θειοκυανικού, μιας χημικής ένωσης που είναι αυξημένη στους καπνιστές και που αναστέλλει τη μεταφορά του ιωδίου στους γαλακτοφόρους αδένες.

Οι εξάψεις της κλιμακτηρίου μπορεί να μειωθούν και με αλλαγή του τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία εμμηνόπαυσης της Βορείου Αμερικής σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Εμμηνόπαυση» η αλλαγή του τρόπου ζωής και μη φαρμακευτικά σκευάσματα πρέπει να προηγούνται της ορμονοθεραπείας στη καταπολέμηση των εξάψεων της κλιμακτηρίου.

Για ήπια αγγειοκινητικά συμπτώματα της κλιμακτηρίου η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η διατήρηση δροσερής θερμοκρασίας στο περιβάλλον, και η τακτική άσκηση, υπήρξαν μερικώς αποτελεσματικά στη μείωση της σοβαρότητας των εξάψεων. Τα παράγωγα της σόγιας, η βιταμίνη Ε, εκχύλισμα του φυτού ginseng,και ο βελονισμός δεν είχαν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα χωρίς όμως να προκαλούν παρενέργειες.

Από τα μη ορμονικά σκευάσματα μερικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα ειχαν κάποια επίδραση και ήταν καλώς ανεκτά από τις γυναίκες. Σε βαρειές όμως περιπτώσεις η κλασσική θεραπεία με οιστρογόνα, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, αποτελεί την πιο αποτελεσματική παρέμβαση.

Η ακαρβόζη μειώνει το κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου στους διαβητικούς.

Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal,σε διαβητικούς η θεραπεία με ακαρβόζη μειώνει το κίνδυνο του εμφράγματος και άλλων καρδιοκυκλοφοριακών επεισοδίων ακόμη και σε αρρώστους που κάνουν ηδη θεραπεία για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ακαρβόζη,ένας αναστολέας της α-γλυκοσιδάσης,επιπρόσθετα βελτιώνει τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία, τα λιπίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη πηκτικότητα του αίματος.
Τα αποτελέσματα ήταν προιόν μιας μετανάλυσης 7 ελεγχομένων μελετών που αφορούσαν 1248 ασθενείς και αξιολογούσαν τη δραστικότητα της ακαρβόζης σε σχέση με εικονικό φάρμακο (placebo).Τα καρδιοκυκλοφοριακά συμβάντα εκδηλώθηκαν στο 6,1% των ασθενών σε ακαρβόζη και στο 9,4% των ασθενών σε placebo.Η ανασκόπηση αυτή έδειξε ότι ο κίνδυνος του εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκε κατά 64%.