Διατροφή κατά τους θερινούς μήνες

To καλοκαίρι έφτασε και όλοι θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα παραπανίσια κιλά που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα με το σώμα μας στην παραλία. Οι περισσότεροι αρχίζουν τις δίαιτες «αστραπή» για να χάσουν γρήγορα αυτά τα κιλά αλλά γρήγορα απογοητεύονται γιατί όχι μόνο επανακτούν τα κιλά που έχασαν αλλά και περισσότερα από αυτά. Για να επιτευχθεί το σωστό χάσιμο των κιλών και η διατήρηση του βάρους απαιτούνται σωστός τρόπος διατροφής με λιγότερες θερμίδες και σωματική άσκηση.

Το να κάνει κάποιος δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσει εντελώς από τη διατροφή του κάποιες ομάδες τροφίμων όπως τα λίπη , το ψωμί και τα ζυμαρικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων από τις παρακάτω κατηγορίες:

Γάλα και γαλακτοκομικά
Κρέας (κυρίως πουλερικά) και ψάρι , αυγά
Λιπαρά (κυρίως πολυακορεστα λιπαρά οξέα :ελαιόλαδο)
Ψωμί, πατάτες, δημητριακά, ζυμαρικά,
Φρούτα
Λαχανικά

Εκτός από τη σωστή διατροφή είναι απαραίτητη και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας για το χάσιμο των παραπανίσιων κιλών. Για επιθυμητά αποτελέσματα ,
καλό είναι να προτιμάτε το περπάτημα από το αυτοκίνητο , να γυμνάζεστε 3 φορές την εβδομάδα, να χρησιμοποιείται τη σκάλα από το ασανσέρ και γενικότερα ότι μπορείτε να κάνετε για την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Οι διατροφικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού μεταβάλλονται κατά τους θερινούς μήνες εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, του διαφορετικού τρόπου ζωής και των διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνει κάποιος δίαιτα. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν την υιοθέτηση μιας διατροφής η οποία δεν διαφέρει πολύ από τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας. Η δίαιτα αυτή πρέπει να αποτελείται από :
1 50 –55% υδατάνθρακες
2 15-20% πρωτείνες
3 30% λίπη

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Θα πρέπει να είναι κυριως σύνθετοι υδατάνθρακες ( δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, σκούρα μακαρόνια, πατάτες). Καλή πηγή υδατανθράκων είναι επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά. Η κατανάλωση αυτών τροφών περοσφέρει 25 –35 γρ. φυτικές ίνες οι οποίες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που παρατηρείται συχνά στις διακοπές λόγω αλλαγής μέρους.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Είναι καλύτερα να προσλαμβάνονται από τη συχνή χρήση ψαριών και θαλασσινών (2-3 φορές /εβδομάδα), κοτόπουλου (1-2 φορές / εβδομάδα) και από τον κατάλληλο συνδυασμό οσπρίων και δημητριακών (1-2 φορές /εβδομάδα). Είναι προτιμότερο το κόκκινο κρεας να περιορίζεται σε 1 φορά την εβδομάδα και τα αυγά σε 2-3 την εβδομάδα. Τα θαλασσινά μπορούμε εύκολα να τα βρούμε το καλοκαίρι στα νησιά.

ΛΙΠΗ

Πρέπει να προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο. Παράλληλα καλό είναι τα γλυκά, το κόκκινο κρεας, τα παγωτά και γενικότερα τα τρόφιμα «fast food», τα οποία περιέχουν αρκετές μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών , να αποφεύγονται .

ΑΛΚΟΟΛ

Κατά τη διαρκεια του καλοκαιριού , η κατανάλωση του αλκοόλ δεν συνίσταται γιατί προκαλεί αυξημένη διούρηση και προκαλεί την αφυδάτωση του οργανισμού. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα «βαριά» ποτά και τα κοκτέιλ. Προτιμότερο είναι να καταναλώνονται με μέτρο το κρασί και η μπύρα. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ποτού είναι 1 μερίδα για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άντρες.

ΝΕΡΟ

Η διαρκής και η παρατεταμένη έκθεση του οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μεγάλων ποσοτήτων υγρών και ιδρώτα. Εάν η απώλεια υγρών είναι μεγαλύτερη από τη προσληψη, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες (ηλικιωμένοι και μικρά παιδία) Τα παιδία χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση νερού λόγω της αυξημενης κινητικότητας , ενώ οι ηλικιωμένοι λόγω της μειωμένης λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδ;eνων . Για τα άτομα που αθλούνται το καλοκαίρι, η αυξημένη απώλεια υγρών σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος εξαιτίας της αυξημενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η απώλεια σωματικού νερού πάνω από 2% του σωματικού βάρους ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική καταστολή της απόδοσης του ατόμου (σωματική και πνευματική) λόγω απώλειας θερμορυθμιστικών και κυκλοφορικών λειτουργιών.
Η ταχύτατη αύξηση θερμοκρασίας του σώματος συνεπάγεται την πιθανότητα εμφάνισης κραμπών, εξάντλησης και θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία έχει ρυθμό θνησιμότητας 80% σε ηλικιωμένους, παιδία και αθλητές.

Για την ισορροπία των υγρών στο σώμα χρειάζεται προσληψη νερού πάνω από 1,5 λίτρα / ημέρα. Τα αναψυκτικά όχι μόνο δεν ξεδιψάνε αλλά προσθέτουν και « άχρηστες θερμίδες», γι’αυτό καλύτερα να αποφεύγονται.

Τα τρόφιμα που ενδείκνυται για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό , εύπεπτα τρόφιμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη (φρούτα και λαχανικά). Τα τηγανιτά και γενικά τα φαγητά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη επιβαρύνουν τη διαδικασία της πέψης και προκαλούν υπνηλία , δυσφορία, δυσπεψία και αυξημένη εφίδρωση μετά το γεύμα.