Ερωτήματα αναγνωστών – Ιούλιος 2003

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως.Πως ονομάζονται και τι σημαίνουν;

Η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η έμμηνος ρύση είναι μεταξύ 9 και 16 ετών. Πρόκειται για μια περιοδική εμφάνιση αίματος κάθε 28 με 35 μέρες που διαρκεί από 5 έως 7 ημέρες. Το αίμα που χάνεται σε κάθε κύκλο υπολογίζεται από 30 έως 80 ml.Οποιαδήποτε μεταβολή στην ποσότητα, το ρυθμό ή τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως αποτελούν σημεία διαταραχής του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Η εμφάνιση εμμήνου ρύσεως σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 22 μέρες ονομάζεται συχνομηνόρροια. Όταν έχουμε ελάττωση της ποσότητας ή και της διάρκειας της εμμήνου ρύσεως χρησιμοποιούμε τον όρο ολιγομηνόρροια, ενώ στην αντίθετη περίπτωση που έχουμε αύξηση μιλάμε για υπερμηνόρροια. Μηνορραγία είναι η κατάσταση στην οποία η απώλεια αίματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπερβαίνει τα 80ml.

Βέβαια, υπάρχουν και φυσιολογικές καταστάσεις διακοπής της περιόδου, με πιο συχνή την εγκυμοσύνη. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να εξετάζεται σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία από το γιατρό, με το test κυήσεως. Άλλες φυσιολογικές καταστάσεις αμηνόρροιας είναι ο θηλασμός και η εμμηνόπαυση, που επέρχεται φυσιολογικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε γυναίκες μικρότερες , μπορεί να οφείλονται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες ,χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή αντισώματα κατά της ωοθήκης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης κατά 1-2 χρόνια.

Άλλες αιτίες ανώμαλου κύκλου είναι το έντονο stress, η αλλαγή περιβάλλοντος, οι εξαντλητικές δίαιτες, η έντονη άσκηση , που αφορά συνήθως άτομα που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, η καταστροφή του ενδομητρίου μετά από χειρουργική απόξεση ή φλεγμονή, όγκοι ( στον εγκέφαλο ,στις ωοθήκες ή στα επινεφρίδια),νόσοι του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων καθώς και άλλα συστηματικά νοσήματα.

Θέλω να τονίσω , ότι η πιο συχνή αιτία διαταραχών της περιόδου , που αφορά και το 20% των φυσιολογικών γυναικών ,είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν μη ελεγχόμενη αιμορραγία, διαστήματα με αραιομηνόρροια ή και αμηνόρροια, υπερτρίχωση στο πρόσωπο, στήθος, μαστό και την κοιλιά, παχυσαρκία, ακόμα και στειρότητα. Οι ασθενείς καταφεύγουν στο γιατρό για την ανωμαλία της περιόδου ή την αδυναμία σύλληψης.

Είναι σημαντικό για κάθε άρρωστη με ανώμαλο κύκλο, να απευθυνθεί στον ειδικό έγκαιρα και να υποβληθεί στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει.

Μπακόλα Θεοδοσία,Επιστημονική συνεργατης τμήματος Ενδοκρινολογιας και Μεταβολισμου ΝΕΕΣ.