Ερωτήματα αναγνωστών – Μάιος 2008

Ειμαι 48 ετών και σε εμμηνόπαυση από σχεδόν ένα χρόνο. Μπορώ να πάρω θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα μια και στις τελευταίες εξετάσεις διαπιστώθηκε αύξηση της χοληστερίνης μου στα 220 mg% ;

Τα οιστρογόνα έχουν αγγειοπροστατευτική δράση και η μείωση τους, όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση , χαρακτηρίζεται από μεταβολές των παραγόντων που ευνοούν την αθηρογένεση, όπως αύξηση των τριγλυκεριδίων, της ολικής και LDL χοληστερόλης, μείωση της HDL χοληστερόλης και μεταβολές στους παράγοντες πήξης.

Στη περίπτωσή σας η μικρή αύξηση της χοληστερόλης προφανώς οφείλεται στην εμμηνόπαυση και αν δεν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις, και κυρίως ιστορικό καρκίνου του μαστού, ενδομητρίου η φλεβοθρόμβωση αφου προηγηθεί κλινική εξέταση και ο σχετικός εργαστηριακός έλεγχος μπορείτε να αρχίσετε θεραπεία με το σκεύασμα που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας.

Η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα όταν χορηγείται από το στόμα προκαλεί αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), μείωση της LDL και μικρή αύξηση των τριγλυκεριδίων πού όμως φαίνεται ότι είναι άνευ σημασίας.

Στην ηλικία σας η θεραπεία υποκατάστασης πέρα από την ευνοική επίδραση στα λιπίδια του αίματος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις, την απώλεια συγκέντρωσης, τη ξηρότητα του κόλπου και μακροπρόθεσμα την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας όμως θα πρέπει ανά εξάμηνο να σας βλέπει ο γιατρός σας και να υποβάλλεσθε σε εργαστηριακό έλεγχο όταν κριθεί απαραίτητο.
Η κόρη μου είναι 16 ετών και παρακολουθεί μαθήματα ρυθμικής γυμναστικής. Τελευταία η περίοδος της έρχεται πιο αραιά και μια φορά καθυστέρησε 2 μήνες. Μπορεί να έχει σχέση η ανωμαλία αυτή με τη ανωμαλία της περιόδου;

Ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας όπως εκδηλώνεται με την έμμηνο ρύση και την ωοθηλακιορρηξία επηρεάζεται άμεσα μέσω του ενδοκρινικού άξονα «υποθάλαμος-υπόφυση-ωοθήκες» από περιβαλλοντολογικά ερεθίσματα όπως η διατροφή, η άσκηση και το stress.

Η απώλεια βάρους στη γυναίκα κάτω από ένα κριτικό όριο οδηγεί σε αμηνόρροια. Ο οργανισμός όταν προσπαθεί να επιβιώσει διακόπτει μη απαραίτητες για τη ζωή λειτουργίες όπως η αναπαραγωγή. Οι κρατούμενες σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως επειδή λιμοκτονούσαν δεν είχαν περίοδο.

Η εντατική άσκηση μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια η ολιγομηνόρροια μέσω της υπερβολικής απώλειας βάρους αλλά και λόγω μείωσης του ποσοστού του λίπους του οργανισμού ανεξάρτητα από τη συνοδό συνήθως απώλεια βάρους.

Οι διαταραχές αυτές είναι φυσικά πιο συχνές στο πρωταθλητισμό γι’ αυτό παρατηρούνται στις επαγγελματίες αθλήτριες της ρυθμικής αλλά και της ενόργανης γυμναστικής.

Αν η απώλεια βάρους και η μείωση του ποσοστού λίπους του σώματος συνδυασθούν και με το stress της διάκρισης γίνεται αντιληπτό γιατι ο πρωταθλητισμός στις νεαρές αυτές κοπέλες συχνά συνοδεύεται από διαταραχές της περιόδου η ακόμη και από καθυστερημένη εμφάνιση εμμηναρχής.

Στη περίπτωσή σας ελέγξτε αν η κόρη σας έχει χάσει πρόσφατα σημαντικό βάρος και αν η άσκηση της υπερβαίνει τα συνήθη για ερασιτέχνες όρια. Επίσης διαπιστώστε αν υποφέρει από χρόνιο stress που είναι σύνηθες σε αυτή την ηλικία λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων της εκπαίδευσης και των δυσκολιών της εφηβείας. Αν η διαταραχή παρατείνεται συμβουλευθείτε το γυναικολόγο η ενδοκρινολόγο σας.