Ερωτήματα αναγνωστών – Μάρτιος 2008

Ερώτηση :Είμαι 55 ετών και η περίοδος μου σταμάτησε πρίν 5 χρόνια. Μέτρησα την οστική μου πυκνότητα που ήταν λίγο χαμηλότερη από τη φυσιολογική για την ηλικία μου (η έκθεση της εξέτασης γράφει ότι έχω οστεοπενία). Θα πρέπει να συμβουλευθώ το γιατρό μου η δεν χρειάζομαι θεραπεία μια και δεν έχω σύμφωνα με την εξέταση οστεοπόρωση.

Απάντηση: Η οστική πυκνότητα είναι σημαντικός αλλά ένας μόνο παράγοντας από αυτούς που προδιαθέτουν σε οστεοπορωτικά κατάγματα μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία δεν γίνεται μόνο σε αρρώστους που είναι, σύμφωνα με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, οστεοπορωτικοί (έχουν δηλαδή t-score κάτω του – 2,5. Τα μισά σχεδόν κατάγματα συμβαίνουν σε αρρώστους που είναι στα όρια της οστεοπενίας δηλαδή με t-score από -1 έως -2,5. ο Γιατρός σας λοιπόν θα εκτιμήσει αν πέρα από την οστική πυκνότητα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε κατάγματα.

Οι παράγοντες αυτοί είναι το φύλο (οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στο ισχίο, η ηλικία, το βάρος (το χαμηλό βάρος αυξάνει το κίνδυνο), ένα προηγούμενο κάταγμα (πολλαπλασιάζει το κίνδυνο), κατάγματα των γονέων, το κάπνισμα,η θεραπεία με κορτιζόνη, η ρευματοειδής αρθρίτις, η συνύπαρξη νοσημάτων που προκαλούν οστεοπόρωση (όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης τύπου 1,η πρώιμη εμμηνόπαυση), η υπερκατανάλωση αλκοόλ και φυσικά η οστική πυκνότητα.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία και να αποφασίσει αν έχετε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειδική αντιοστεοπορωτική θεραπεία.

Ανεξάρτητα όμως από την ειδική θεραπεία η λήψη σκευασμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D, είτε αυτόνομα είτε συμπληρωματικά με την ειδική θεραπεία, συνιστάται μετά την εμμηνόπαυση διότι σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η πρόσληψη αυτών των στοιχείων με τη τροφή δεν αρκεί και οι περισσότερες γυναίκες, αλλά και άνδρες, έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα ακόμη και στην Ελλάδα που υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια.

Η επάρκεια του ασβεστίου και της βιταμίνης D μειώνει τη πιθανότητα κατάγματος. Η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται όχι μόνο μετά την εμμηνόπαυση αλλά ακόμη και στη νεαρή ηλικία ώστε τα οστά να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οστική μάζα και στερεότητα.

Αν θέλετε όμως να υπολογίσετε τη πιθανότητα κατάγματος για τα επόμενα 10 χρόνια μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα www.shef.ac.uk/FRAX και στην επικεφαλίδα tool μπορείτε να βρείτε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που όταν συμπληρωθεί σας υπολογίζει τη πιθανότητα κατάγματος για τα επόμενα 10 χρόνια.

Καλή επιτυχία!