Ερωτήματα αναγνωστών – Σεπτέμβριος 2003

Ποια είναι τα νοσήματα του θυρεοειδούς και πως θεραπεύονται;

Ο θυρεοειδής αδένας ευρίσκεται στον τράχηλο μπροστά από τη τραχεία. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς απασχολούν πολλούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε έλλειψη ιωδίου. Ο θυρεοειδής είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζει το μεταβολισμό. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής είναι βρογχοκήλη, όζοι, νεοπλάσματα, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός και θυρεοειδίτιδα.

Βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του αδένα που μπορεί να είναι απλή, δηλαδή να μη συνοδεύεται από υπερλειτουργία του αδένα και τοξική που συνοδεύεται από λανθάνουσα ή εμφανή υπερλειτουργία του αδένα.

Οι όζοι είναι περιγεγραμμένες διογκώσεις του θυρεοειδούς. Συνήθως είναι καλοήθεις. Για τη διάγνωσή τους γίνεται υπερηχογράφημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σπινθηρογράφημα καθώς και η βιοψία με λεπτή βελόνη. Αντιμετωπίζονται συνήθως με παρακολούθηση η και χορήγηση θυροξίνης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση.

Τα νεοπλάσματα είναι συνήθως καλής έκβασης και θεραπεύονται με εγχείρηση και ραδιενεργό ιώδιο.

Ο υπερθυρεοειδισμός αποτελεί κλινικό σύνδρομο στο οποίο οι ιστοί εκτίθενται σε υψηλά ποσά θυρεοειδικών ορμονών λόγω υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς. Θεραπεύεται με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική επέμβαση.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής λειτουργεί λιγότερο από το κανονικό. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι απλή και γίνεται με τη χορήγηση θυροξίνης.
Δρ. Ιφιγένεια Κώστογλου-Αθανασίου
Επιμελήτρια Β΄ Ενδοκρινολογικού Τμήματος Γ.Ν. Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.