Η Σάρα και η Μάρα

Όταν η Μάρα,ετων 48,ένοιωσε για πρώτη φορά εξάψεις να πλημμυρίζουν το σώμα της και το πρόσωπο της να παίρνει το βαθύ κόκκινο χρώμα της παπαρούνας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Δυσπεψία από κάτι που έφαγα σκέφθηκε. Όταν όμως το φαινόμενο άρχισε να επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά τόσο που να ντρέπεται να κυκλοφορήσει μήπως γίνει αντιληπτό από τους άλλους άρχισε να αφομοιώνει τη μεγάλη αλήθεια.Ένα πρωί κοιτάχτηκε στον καθρέφτη του λουτρού και δυνατά αποκάλυψε τις υποψίες στον εαυτό της.
-Μπαίνεις στη κλιμακτήριο Μάρα, ψιθύρισε με φωνή σπασμένη ελπίζοντας ότι κάποιος θα της απαντούσε διαψεύδοντας τις υποψίες της.
Η πρώτη που το έμαθε ήταν η κολλητή της φιλενάδα.
-Εγω,αν και δεν έχω φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο Μάρα μου,της είπε με σημασία υποδηλώνοντας ετσι την κάπως μικρότερη ηλικία της,σου συνιστώ να πάρεις ορμονες.Η επιστημη έχει κάνει θαύματα και έχω ακούσει ότι μπορείς να συνεχίσεις να έχεις περίοδο μέχρι τα 80 σου.Τι κάθεσαι και σκας.Ρωτα το γυναικολόγο σου και θα δεις.
-Βρε Πόλη μου,της απάντησε η Μάρα, ειμαι τώρα 48 χρόνων έχω 2 παιδιά και ο άνδρας μου φαίνεται ότι δεν ανησυχεί με την αλλαγή αυτή στο σώμα μου.Γιατί να πάω ενάντια στην ανθρώπινη φύση. Αν ο Θεούλης ήθελε να γεννάμε παιδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα θα είχε προβλέψει διαφορετικά.Η επιστήμη έχει προοδεύσει αλλά η φύση είναι αυτή που είναι και αμαρτάνουμε προσπαθώντας να την αλλάξουμε.
-Πήγαινε στο γυναικολόγο σου, επέμεινε η Πόλη.

Στη πρώτη επίσκεψη ο γυναικολόγος ήταν σαφής.
-Άκουσε Μαρα,της είπε. Εχεις μπει στη κλιμακτήριο. Εχεις καθυστέρηση και εξάψεις.Σου γράφω μερικές εξετάσεις αίματος για επιβεβαίωση και κάνε επίσης ένα τεστ Παπανικολαου και μια μαστογραφια.
Όταν η Μάρα επέστρεψε την επόμενη εβδομάδα με τα αποτελεσματα των εξετάσεων ο γιατρός της ήταν καθυσυχαστικός..
-Στη περίπτωση σου,της είπε, δεν υπαρχει αντένδειξη να πάρεις οιστρογόνα με τη προυπόθεση ότι θα έχεις μια τακτική παρακολούθηση.Όπως ξέρεις όταν παίρνεις οιστρογόνα υπάρχει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
-Δηλαδή πόσο μικρή ρώτησε η Μάρα.
-Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αλλα γύρω στο 30% της απάντησε ο γιατρός.

Έφυγε φοβισμένη και την επόμενη τηλεφώνησε σε ένα ορθοπεδικό φίλο της..
-Να τρως τυριά και να πίνεις γάλα τη συμβούλευσε αυτός και παράτα τις ορμονοθεραπείες.

Ο ενδοκρινολόγος που επισκέφθηκε αργότερα ήταν λιγότερο απόλυτος.
-Θα μπορούσε κανείς να σας συστήσει οιστρογόνα από το στόμα αν και η χορήγηση από το δέρμα με τα αυτοκόλλητα η ακόμη και με εισπνοή από τη μύτη θα αποτελούσε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση την συμβούλευσε.
-Εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι ο τρόπος που παίρνω το φάρμακο γιατρέ μου, μουρμούρισε η Μάρα.
Όταν γύρισε στο σπίτι σε πλήρη σύγχυση για το τι έπρεπε να κάνει με τον εαυτό της απομονώθηκε στη κρεβατοκάμαρα και πλησίασε τα εικονίσματα που κατείχαν περίοπτη θέση στο πλάι του κρεβατιού της.
– Θεέ μου,προσευχήθηκε βοήθησε με.Εσυ που ευλόγησες τον Αβραάμ και τη Σάρα.
Σταμάτησε απότομα. Αυτό είναι φώναξε. Η Σάρα. Σε ευχαριστώ Θεέ μου που μου έδειξες το δρόμο.Εσυ ευλόγησες τη Σάρα και τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία,αρα δεν έχεις αντίρρηση να πάρω και εγώ μια παράταση στο κύκλο μου.
Έτρεξε και ανοίγοντας τη τσάντα της έβγαλε τα χάπια από την ημερολογιακή τους συσκευασία. Σήμερα είναι Τρίτη μουρμούρισε. Έσπασε το σελοφάν και χωρίς δισταγμό κατάπιε το χαπάκι της Τρίτης.

Aesculapius