Οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής δίαιτας

Η διατροφή των γονιών μας ,πλούσια σε λαχανικά,φρούτα,ψάρια,ελαιόλαδο,όσπρια και λιγότερο κρέας απ’ότι σήμερα, αποδεικνύεται με μεγάλες διεθνείς επιστημονικές έρευνες ότι προστατεύει από τη παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές νόσους και το καρκίνο.

Πρόσφατα το τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού υλοποίησε μια έρευνα που αφορούσε τις επιδράσεις της Μεσογειακής δίαιτας σε υγιή άτομα. Παραθέτουμε τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής εργασίας που επιβεβαιώνουν την αξία της Μεσογειακής μας διατροφής ιδιαίτερα στη εποχή μας που έχουμε κατακλυσθεί από φαστφουντάδικα.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΕ ΥΓΙΗ ΑΤΟΜΑ
Κ.Τζιώρας Α. Γκίνης, Ι.Φραγκάκη, Μ.Χαλκιαδάκη και Κ.Φαινέκος.
Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού-Διαβητολογικό Κέντρο
Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»

ΣΚΟΠΟΣ:Η Μεσογειακή διατροφή έχει συσχετισθεί με μείωση της επίπτωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης Ελληνικού τύπου Μεσογειακής διατροφής σε ανθρωπομετρικές και εργαστηριακές παραμέτρους που θεωρούνται παράγοντες κνδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ:Η μελέτη αφορούσε 22 υγιή άτομα (10 άνδρες και 12 γυναίκες) μέσης ηλικίας 48,3 ετών που για 28 ημέρες ακολούθησαν Μεσογειακού τύπου δίαιτα (πλούσια σε φυτικές ίνες, μόνο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,σύνθετους υδατάνθρακες και ελαιόλαδο).Τα γεύματα παρασκεύαζε και προμήθευε σε καθημερινή βάση (γεύμα και δείπνο) στα άτομα της μελέτης η εταιρεία Olympic Catering.Οι μετρήσεις έγιναν πριν και μετά το τέλος της μελέτης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:Παρατηρήθηκε μείωση της περιμέτρου της μέσης (Π.Μ) αλλα όχι του Δ.Μ.Σ και στα δυο φύλα. Η συστολική πίεση μειώθηκε (121,2 έναντι 124,3 mmHg,
Παρατηρήθηκε μείωση των τρανσαμινασών, της AST(20,8 έναντι 22,3 U/L και της γ-GT 17,1 έναντι 17,7 U/L),των τριγλυκεριδίων (117,4 έναντι 142,1 mg/dl) και της απολιπο-πρωτείνης Β (99,1 έναντι 114,0 U/dl).Τέλος σημειώθηκε σημαντική μείωση της ινσουλινοαντοχής όπως αυτή μετρήθηκε με τη μέθοδο HOMA (2,2 έναντι 5,1).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η υιοθέτηση Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής έστω και για μικρό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της περιμέτρου της μέσης , της συστολικής αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση της ινσουλινοαντοχής, παραμέτρων που σχετίζονται με τη καρδιαγγειακή νόσο.