Ο ρόλος της ψηφιακής υγείας και της ψυχολογίας στη διαχείριση του Διαβήτη

Ελίνα Ελ Ντέικ, Επιμελήτρια Β’, Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη, Διαβητολογικό Κέντρο Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Μελος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, [email protected]

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή υδατανθράκων, λιπών και πρωτεινών που χαρακτηρίζεται από αθξημένα επίπεδα γλυκόζης και οφείλεται σε σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Σήμερα υπολογίζεται παγκοσμίως 425 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 629 εκατομμύρια ως το 2045. Το πρώτο βήμα στην διαχείριση του διαβήτη παραμένει η Διαίτα- Άσκηση και η Άπωλεια Βάρους. Παρόλο που έχουν εισέλθει στην φαρμακευτική φαρέτρα νέες θεραπείες. Ποιος όμως ο ρόλος και η επίδραση της ψηφιακής υγείας στην διαχείριση του Διαβήτη. Σύμφωνα και πληροφορίες επιστημονικών άρθρων που παρουσιάστηκαν στο EASD 2018 (European Ascociation For the Study of Diabetes) στο Βερολίνο. Διαπιστώνουμε την τεράστια επίδραση της τεχνολογιίας στην διαχείρηση του Διαβήτη και της ψυχολογίας ταν ατόμων με Διαβήτη.

Υπάρχει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη χρήση εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για τη στήριξη της διαχείρισης του διαβήτη:

  • Οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα απαιτούν μια προσέγγιση που βασίζεται στην τεκμηρίωση για την ανάπτυξη, η οποία θα επηρεάσει κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητά τους.
  • Οι πληροφορίες σχετικά με τους αναπτυξιακούς παράγοντες (θεωρητική συμπεριφορά στον τομέα της υγείας, λειτουργικότητα, πιλοτική δοκιμή, συμμετοχή των χρηστών και των κλινικών εμπειρογνωμόνων, προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και ασφάλεια εφαρμογών) αξιολογήθηκαν σε πειραματικές μελέτες χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο που αναπτύχθηκε για την αναθεώρηση
  • Συνολικά, εντοπίστηκαν 11 μελέτες (10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και 1 πειραμάτικη δοκιμή)στις οποίες εφαρμόστηκαν κριτήρια ένταξης. Οές οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν είχαν τη λειτουργικότητα της αυτοπατακολούθησης της γλυκόζης αίματος.
  • Συνολικά, καμία από τις μελέτες δεν παρείχε πληροφορίες για όλους τους αναπτυξιακούς παράγοντες που αξιολογήθηκαν στην ανασκόπηση.
  • Υπάρχει έλλειψη περίπλοκων και λεπτομερών πληροφοριών στη βιβλιογραφία σχετικά με τους παράγοντες που εξετάζονται στην ανάπτυξη εφαρμογών που χρησιμοποιούνται ως παρεμβάσεις για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη. Η τεκμηρίωση και η συμπερίληψη τέτοιων ζωτικών πληροφοριών θα προωθήσει μια διαφανή και κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων που τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη πρακτικών και φιλικών προς το χρήστη εφαρμογών αυτοδιαχείρισης που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με διαβήτη.

Υπάρχουν όμως πέντε εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να διευκολυνθεί η υιοθέτηση της ψηφιακής υγείας για τον διαβήτη:

  1. Να επιτευχθει η απαιτουμενη ευκολια για να ικανοποιησει ατομα με διαβητη
  2. Κλινικο οφελος προς την ικανοποιηση των κλινικων ιατρων
  3. Οικονομικο οφελος για την ικανοποιηση των πληρωτων
  4. Ασφαλεια για τη διατηρηση τηα ασφαλειας και της ικανοποιησης των ρυθμιστικών αρχών του κάθε προιόντος
  5. Ιδιωτικο απορρήτο δεδομένων για την ικανοποίηση των νομικών ρυθμιστικών αρχών

Στο μέλλον, οι κλινικοί ιατροί θα εργάζονται μέσα σε ένα «Ψηφιακό Διαβήτη για το Διαβήτη» που συνδυάζει το Διαδίκτυο των Ιατρικών Πράξεων (συνδεδεμένοι αισθητήρες φυσιολογίας και συμπεριφοράς ενσωματωμένοι σε πολλαπλές ιατρικές συσκευές που φοριούνται ή χρησιμοποιούνται από ένα άτομο) και τα νέα έξυπνα στυλό για την υποστήριξη της ινσουλινοθεραπείας με συνεχή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αναμένουμε ότι τα δεδομένα δοσολογίας ινσουλίνης σε συνδυασμό με τα δεδομένα συνεχούς ινσουλίνης πλάσματος, σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για τη στήριξη των υπολογισμών της δόσης, θα προβλέψουν και θα προλάβουν ενδεχομένως ανεπιθύμητα συμβάντα όπως η υπογλυκαιμία. Αυτές οι προβλέψεις θα είναι δυνατές σε πολύ νωρίτερο χρονικό διάστημα, όταν μια παρέμβαση είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι τα έξυπνα στυλό θα αντικαταστήσουν τα στυλό ινσουλίνης που δεν διαθέτουν αισθητήρες, πομπούς και την ικανότητα να ενσωματώνονται με άλλο διαβήτη συστήματα συλλογής δεδομένων. Η ασφάλεια του ιντερνετ και χρησης αυτών των συνδεδεμένωνσυσκευών διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νέων έξυπνων στυλό, θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας δεδομένων. Το DTSec, το πρώτο πρότυπο συναίνεσης για την ασφάλεια του ιντερνετ που συνδέεται με το δίκτυο διαβήτη, καθορίζει ήδη τις απαιτήσεις ασφάλειας και ένα πρόγραμμα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς αυτές τις απαιτήσεις.Τα έξυπνα στυλό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για άτομα που δεν ξεκινούν θεραπεία αντλίας λόγω των αντιληπτών ανησυχιών ότι είναι “συνδεδεμένες με μια μηχανή” και για εκείνα τα άτομα με λιγότερο σύνθετα σχήματα ινσουλίνης. Σε παγκόσμια κλίμακα, είναι πιθανό τα στυλό να χρησιμοποιηθούν τελικά από περισσότερους ανθρώπους από ό, τι οι τεχνητές τεχνολογίες παγκρέατος.

Συμπερασματικά:

  1. Η Ψηφιακή υγεία είναι μια σύγχρονη προσέγγιση που μπορεί να αυξήσει τη θεραπευτική προσέγγιση των Διαβητικών ασθενών.
  2. Η καταπολέμηση των εμποδίων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών κινητών εφαρμογών απαιτεί λογιστική θεωρία συπεριφοράς
  3. Στο μέλλον η παρουσίαση για τη βελτίωση της προσέγγισης, θα περιλαμβάνει την ψυχική υγεία

Πως θα βελτιώσουμε την ψυχολογία των Διαβητικών ασθενών με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Το ΚΛΕΙΔΙ ειναι να βοηθας τους ασθενεις να συνειδητοποιησουν οτι:

  • Δεν ειναι μονοι να αντιμετωπιζουν αυτη την παθηση
  • Δεν ειναι κακοι ανθρωποι (δεν πρεπει να ντρεπονται για τον εαυτο τους)
  • Δεν ειναι χαζοι και για αυτο δεν μπορουν να ρυθμιστουν
  • Μπορουν να αισθανθουν καλυτερα και να επιτυχουν τους στοχους τους (και αυτο θα το χτισουμε σιγα σιγα μαζι σχεση ιατρου-ασθενους)
  1. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ?
  2. ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ? (ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ)
    1. Ευκολες στην προσβαση
    2. Διακριτικές και άμεσες
    3. Ικανοποιούν μια ανεκπλήρωτη ανάγκη (μείωση της επιβάρυνσης των ασθενειών, βελτίωση της υγείας,κάνοντας την ζωή πιο εύκολη)
    4. Παρέχουν νέες πληροφορίες
    5. Παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη
  3. Κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη των διαβητικών ασθενών
    1. Ενισχύει την υποστήριξη,την εμπειρία και την κατανόηση
    2. Κάθαρση μετά από ένα τραυματικό συμβάν
    3. Μειώνει τα συναισθήματα απομόνωσης (“δεν είσαι μόνος”)
    4. Μια μορφή θεραπευτικής γραφής που σχετίζεται με μειωμένο άγχος, λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και διατήρηση ψυχικής υγείας
  4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
    1. Ψυχολογικές παροχές στους διαβητικούς μέσω της χρησης των Blogs
    2. Yποστήριξη διαβητικών ασθενών απο ασφαλή site -αποφυγή εισόδου σε μη ασφαλείς τοποθεσίες
    3. Οι εφαρμογές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην ψυχολογική και κοινωνική αντιμετώπιση του διαβήτη
    4. Σημαντικό να καθοριστεί η ποιότητα και η ακρίβεια του περιεχομένου
    5. Αναζητήση αξιόπιστων ιστότοπων κατά την αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών.
    6. Μειωση της καταθλιψης και της χρόνιας κόπωσης που συσχετιζονται με τον Διαβητη

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Digital Health Offers Disruptive Potential Fo r D ia b e tes , Fo rb es Sep 2 6 , 2 0 1 8 . (Fo r a n in – dep th o ve rvi e w, do wn l o a d th e D ig i ta l He a l th a n d D is – rup ti o n in D ia b e t es rep o rt fro m KPM G) • Mo b il e A pp l ica tio ns fo r Se lfMana g e m en t of D i – a b e tes Ve azie S, Win ch e l l K, Gilb ert J, e t a l. Rap id Eviden ce Re vie w of Mo b il e A pp l ica tio ns fo r Se lfManagement ofDiabetes. JGen InternMed.2018 May. https://link.springer.com/article/10.1007 /s11606-018-4410-1Linkto ExitDisclaimer doi: 10.1007/s11606-018-4410-1 • JMIR Mhealth Uhealth. 2018 Jun 21;6(6): e10115. doi: 10.2196/10115. Considerations fortheDevelopment ofMobilePhoneAppsto Sup- port Diabetes Self-Management: Systematic Re- view. Adu MD1, Malabu UH1, Callander EJ2, Malau-Aduli • Effect of amobile app intervention on vegetable consumption in overweight adults: a randomized controlled trial Sarah MummahEmail author, Thomas N. Robinson, Maya Mathur, Sarah Farzinkhou, Stephen Sutton and Christopher D. Gardner International Journal of Behavioral Nu- trition and Physical Activity201714:125 https://doi.org/10.1186/s12966-017-0563-2, Published: 15 September 2017 • JMIR Mhealth Uhealth. 2018 Jun 21;6(6): e10115. doi:10.2196/10115 • Smart Pens Will Improve Insulin Therapy David C. Klonoff MD, FACP, FRCPE, Fellow AIMBE, David Kerr, MBChB, DM, FRCPE,Journal of Dia- betes Science and Technology. First Published February7,2018Editorial https://doi.org/10.1177 /1932296818759845.
  • Technological advances in the treatment of diabetes (G.Freckmann, Germany,L.Heinemann, Germany
  • Psychological aspects in diabetes
  • Digital diabetes health : from now to the future (D.Kerr,USA)
  • Understanding diabetes through registry data (J.R.Petrie,UK,A-M.Svensson,Sweeden)
  • Diabetes and the mind : psychological aspects X.Debussche,Reunion
  • Psychosocial aspects in diabetes A. Nouwen.UK.
  • PSAD SYMPOSIUM= BEHAVIOURAL DIABETES AND TECHONOLY : WHERE IS IT GOING A.Nouwen,UK.
  • Ελληνικη Διαβητολογικη Εταιρεια