Πρόληψη του διαβήτη στούς παχύσαρκους

Πρόληψη κατά του Διαβήτη Τύπου 2 σε παχύσαρκα άτομα, επιτυγχάνει η φαρμακευτική ουσία κατά της παχυσαρκίας ορλιστάτη (Xenical). Μελέτη που έγινε σε 3.304 ασθενείς διάρκειας 4 ετών έδειξε ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη του Διαβήτη Τύπου 2, που αποτελεί μία από τις βασικότερες απειλές για τα άτομα με μεγάλο σωματικό βάρος.
Η μελέτη «XENDOS», η οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, με στόχο να καταδειχθεί αν η χορήγηση της ορλιστάτης, η οποία χορηγείται για την επίτευξη απώλειας βάρους,μπορεί να προλάβει ή και να καθυστερήσει την εξέλιξη του Διαβήτη Τύπου 2.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν κατά 37% χαμηλότερος στα άτομα που έλαβαν ορλιστάτη, έναντι αυτών που ακολούθησαν μόνο αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα των ατόμων που έλαβαν ορλιστάτη, φτάνοντας τον πρώτο χρόνο στα 11,4 κιλά (έναντι 7,5 κιλών της ομάδας που άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες) και 6,9 κιλά τον τέταρτο χρόνο (έναντι 4,1 κιλών).
Η απώλεια βάρους διατηρήθηκε επιτυχώς και μακροπρόθεσμα, με σχεδόν διπλάσιους ασθενείς που λάμβαναν ορλιστάτη να χάνουν περισσότερα από 10 κιλά του σωματικού τους βάρους στο τέλος του τέταρτου έτους (26% έναντι 16% της άλλης ομάδας). Επίσης, περισσότεροι ασθενείς έχασαν πάνω από 5 κιλά μετά από τέσσερα χρόνια (53% έναντι 37%), ποσοστό που έχει αποδειχθεί ότι έχει σαφώς ευεργετικά αποτελέσματα στη συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Παράλληλα, οι ασθενείς που έλαβαν ορλιστάτη παρουσίασαν σημαντική, διατηρήσιμη και μακροπρόθεσμη βελτίωση σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και το λιπιδαιμικό προφίλ, συγκριτικά με εκείνους που ακολούθησαν μόνο αλλαγή του διατροφικού τους μοντέλου και του τρόπου ζωής.