Σημείωμα Σύνταξης – Απρίλιος 2015

Το τεύχος του Απριλίου του διαδικτυακού μας περιοδικού επικεντρώνεται σε δύο θέματα ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για τις επιπτώσεις τους στην υγεία αλλά γιατί με την έγκαιρη διάγνωση και αγωγή μπορεί να προληφθούν η να μειωθούν οι διαταραχές που τα συνοδεύουν.

Το άρθρο των Μ. Μητράκου και Δ. Σακκά αναδεικνύει τις επιπτώσεις της συσσώρευσης λίπους στους ιστούς και όργανα του σώματος , με έμφαση στο ήπαρ, και τη σχέση της με την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη.

Ακολουθεί η σχετική με το παραπάνω άρθρο η αναφορά της Β. Πυρογιάννη, από το 8ο συνέδριο της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, για τη σημασία της σύστασης του λίπους της τροφής και η επίδραση της στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αναπτύσσεται διεξοδικά από το Δημήτρη Στεφανόπουλο αφορά σε μία σοβαρή επιπλοκή ενός κληρονομικού νοσήματος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Χώρα μας μια και είχε, και ακόμη έχει σε μικρότερο βαθμό, ενδημικές διαστάσεις. Η ομόζυγη β-θαλασσαιμία, η Μεσογειακή αναιμία όπως συνηθίζεται να λέγεται, εμφανίζει σαν επιπλοκή αλλοιώσεις από τα οστά με κύρια εκδήλωση την οστεοπόρωση που αφορά και στα δύο φύλα. Λόγω του εξειδικευμένου χαρακτήρα του θέματος έχει υπαχθεί στο τμήμα «εξειδικευμένη γνώση» και απευθύνεται σε αναγνώστες με ιατρική εκπαίδευση χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και ειδικότερα οι επαγγελματίες υγείας.

Η λογοτεχνική ενασχόληση ενός εκ των πατριαρχών της Ελληνικής ενδοκρινολογίας του Φώτη Παυλάτου, ιδιαίτερα με τη ποίηση, είναι αναγνωρισμένη όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και διεθνώς. Μας χαρίζει σε αυτό το τεύχος ένα από τα ποιήματά του με τίτλο «Αν μπορείς»

Η τακτική συνεργάτης μας ψυχολόγος Αντωνία Μανούσου εκθέτει με ενάργεια την επίδραση που μπορούν να έχουν τα γονεικά πρότυπα συμπεριφοράς στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και γενικότερα της ζωής μας.

Τέλος ακολουθεί η τακτική στήλη σχολιασμού « Η άποψή μας» και νεώτερα από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Σας ευχόμαστε «Καλό Πάσχα»