Σημείωμα σύνταξης

Η 16η Οκτωβρίου έχει χαρακτηρισθεί σαν «Παγκόσμια ημέρα διατροφής» και με την ευκαιρία αυτή φιλοξενούμε την ανακοίνωση τού Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στην οποία τονίζεται η σημασία της διατροφής όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για τη ποιότητα της ζωής μας.

Η 14η Νοεμβρίου είναι παγκόσμια αφιερωμένη στο σακχαρώδη διαβήτη. Ένα χρόνιο νόσημα με συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση και τεράστιο νοσηλευτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το «Αρμονία & Ζωή» συμμετέχει σε αυτή την επετειακή εκδήλωση με μία περιεκτική ενημερωτική ανάρτηση που εστιάζεται στο διαβήτη της παιδικής ηλικίας.

Ο εξαίρετος ορθοπαιδικός Στέφανος Αναστασόπουλος μας δίνει την ευκαιρία με το εμπεριστατωμένο και περιεκτικό άρθρο του να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στην οστεοπόρωση, ένα άλλο χρόνιο νόσημα που μαζί με το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν κυρίαρχες αιτίες θανάτου, αναπηρίας και υποβιβασμού της ποιότητας ζωής μας.

Στο τωρινό μας τεύχος έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε το πρώτο μέρος μίας τριλογίας διαλέξεων του παγκόσμια αναγνωρισμένου επιστήμονα συναδέλφου και φίλου καθηγητή Γεωργίου Χρούσου που αναφέρονται στο stress και τις συνέπειες του. Το stress, ιδιαίτερα το χρόνιο, τόσο χαρακτηριστικό της γεμάτης ένταση εποχής που ζούμε, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο διαμόρφωσης της συμπεριφοράς και της ποιότητας ζωής μας αλλά και της εκδήλωσης διαφόρων νοσημάτων λόγω πτώσης της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού μας.

Στο ειδικό τμήμα του περιοδικού μας με το τίτλο εξειδικευμένη γνώση, που προορίζεται για επαγγελματίες υγείας, φιλοξενούμε τη διάλεξη της αγαπητής συναδέλφου Μαρίας Σώμαλη που αναφέρεται στο σημαντικό αλλά συχνά παρεξηγημένο θέμα της αντισύλληψης. Την ευχαριστούμε για τη διεξοδική και απόλυτα τεκμηριωμένη παρουσίαση της και τις κατατοπιστικές και γλαφυρές της διαφάνειες.

Τέλος παρουσιάζουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο της, τακτικής πλέον συνεργάτιδας του ηλεκτρονικού μας περιοδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, Ξένιας Τσαγκαράκη, που αναφέρεται στο ιδιαίτερο κρίσιμο θέμα, λόγω της επέλασης του junk food, της διατροφής στην εφηβεία. Ας το προσέξουμε όλοι και ιδιαίτεροι οι γονείς μα νέα παιδιά.

Στην εποχή της πανδημίας όταν η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες παθήσεις, κυρίως χρόνιες, που μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς φάρμακα και εμβόλια αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Ας το προσπαθήσουμε.

Κώστας Φαινέκος