Σημείωμα σύνταξης

Στις 20 με 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel το 43ο πανελλήνιο συνέδριο ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και διαβήτη που οργανώθηκε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ενωση Ενδοκρινολόγων.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν πάνω από 150 προφορικές και ηλεκτρονικές ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων Ελλήνων ενδοκρινολόγων αλλά και άλλων επιστημόνων του τομέα βιοιατρικών επιστημών. Το συνέδριο τίμησαν με τη παρουσία τους 28 προσκεκλημένοι διεθνούς φήμης επιστήμονες με διαλέξεις που αφορούσαν πλείστα θέματα της ειδικότητας της ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη.

Η προσέλευση και οι εγγραφές στο συνέδριο των μελών ενδοκρινολόγων, αλλά και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, υπήρξε πρωτοφανής καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου για τη Ενδοκρινολογία στη χώρα μας αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους πολυάριθμους τομείς μελέτης της ειδικότητας της ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οργανώθηκε μία καινοτόμος εκδήλωση με την ονομασία «ενδοκρινολογικό χωριό» με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου όπου ενδοκρινολόγοι αλλά και άλλοι επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας, όπως διαιτολόγοι, νοσηλευτές, χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών ήταν στη διάθεση του κοινού για παροχή συμβουλών αλλά και δωρεάν διενέργεια εργαστηριακών μετρήσεων όπως μέτρηση σακχάρου αίματος και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μέτρηση οστικής πυκνότητας και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Το σωματείο «Αρμονία & Ζωή» και ο αντίστοιχος διαδικτυακός τόπος συμμετείχε στη τριήμερη εκδήλωση του «Ενδοκρινολογικού χωριού» με περίπτερο στελεχωμένο με ενδοκρινολόγους, διαιτολόγους και νοσηλεύτριες παρέχοντας πέρα από συμβουλές και κατάρτιση διαιτολογίων και εξετάσεις των αγγείων των ποδών με τη μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη για πιθανή διάγνωση περιφερικής αγγειακής νόσου.

Η πρωτοφανής επιτυχία της εκδήλωσης όπως αξιολογήθηκε από τη αθρόα προσέλευση του κοινού αλλά και τα σχόλια στα ΜΜΕ δικαιολόγησε απόλυτα τους εμπνευστές και οργανωτές της εκδήλωσης και κατέδειξε την αξία της εκλαικευμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικής στα θέματα της ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και διαβήτη.

Ευχαριστούμε θερμά και από τη στήλη αυτή όλους τους επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στις εργασίες του ενδοκρινολογικού χωριού και συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης με ιδιαίτερη αναφορά στις διαιτολόγους, νοσηλεύτριες και ενδοκρινολόγους που με αξιοσημείωτο ζήλο και ενθουσιασμό στελέχωσαν και λειτούργησαν το περίπτερο της «Αρμονίας & Ζωής».