Σημείωμα Σύνταξης

Το τελευταίο τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού, για εφέτος, είναι αφιερωμένο στην ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό που πραγματοποιήθηκε στη πόλη της Χαλκίδας στις 19 Οκτωβρίου. Οργανώθηκε από το Σωματείο μας-Διαδικτυακό τόπο «Αρμονία και Ζωή» σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων και τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κ. Ζ. Μουσλέχ, παρουσιάσθηκε η ομιλία του ενδοκρινολόγου Αλέξανδρου Αποστολάκη με θέμα τα νοσήματα του θυρεοειδούς. Μέσα στο ασφυκτικά μικρό περιθώριο χρόνου, ο ομιλητής επέτυχε να περιγράψει με σαφήνεια τα κυριότερα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, όπως τη βρογχοκήλη και τις θυρεοειδίτιδες. Το άρθρο του αποτελεί μία περιεκτική σύνοψη των θυρεοειδοπαθειών, πού, ας μη ξεχνάμε, αποτελούν τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης σε ενδοκρινολόγο.

Μία ιδιαίτερη, και όχι ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό ενδοκρινική πάθηση, είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός που προκαλεί, λόγω υπερέκκρισης της ορμόνης των παραθυρεοειδών, παραθορμόνης, αύξηση του ασβεστίου στο αίμα και κλινικές εκδηλώσεις από τα οστά, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Ο ενδοκρινολόγος Ιωάννης Χριστοδούλου, παρά την υψηλή εξειδίκευση του θέματος, επέτυχε να συνοψίσει τα κύρια χαρακτηριστικά του νοσήματος εκθέτοντας με περιγραφικό τρόπο και τις θεραπευτικές επιλογές.

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο ενδοκρινολόγος Νίκος Αγγελόπουλος με μία πραγματικά πρωτότυπη προσέγγιση, με έμφαση κυρίως στη πρόληψη, επέτυχε να δώσει μία ολοκληρωμένη ομιλία για τις εκδηλώσεις και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, που αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μία «σιωπηλή επιδημία», με βαρειές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και στο κόστος αντιμετώπισης της από τις υπηρεσίες υγείας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με πρόεδρο τον Κώστα Φαινέκο, αφιερώθηκε στην επίσης συχνή ενδοκρινική νόσο, το Σακχαρώδη διαβήτη.

Ο ενδοκρινολόγος Θανάσης Τσαρτσάλης ανέπτυξε τη μορφή του διαβήτη που εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά και που αποκαλείται στην ιατρική ορολογία ως τύπου 1. Παρόλο το γεγονός ότι η συχνότητα του είναι πολύ μικρότερη από τον διαβήτη των ενηλίκων -ή τύπου 2- και πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως τη διαφορετική αιτιολογία, τρόπο εμφάνισης και αντιμετώπισης, η βαρύτητα του σαν κλινική οντότητα έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εντυπωσιακής αύξησης της συχνότητας του.

Η άλλη μορφή του διαβήτη, των ενηλίκων ή τύπου 2, αναπτύχθηκε με ενάργεια και επιστημονική τεκμηρίωση από τον ενδοκρινολόγο Νικόλαο Λίγκρο. Αν σκεφθεί κανείς ότι η συχνότητα του στο γενικό πληθυσμό υπερβαίνει το 8%, αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και κυρίως η πρόληψη της εκδήλωσης των επιπλοκών του, κυρίως στο καρδιαγγειακό, στους νεφρούς και στα μάτια.

Στην εν λόγω εκδήλωση, σημαντική υπήρξε η συμβολή της καθηγήτριας νοσηλευτικής των ΤΕΙ Αθηνών κ. Ευγενίας Βλάχου η οποία ανέπτυξε τα προβλήματα των διαβητικών, ιδιαίτερα των νεαρών, από νοσηλευτικής πλευράς.

Ακολουθούν, το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του τακτικού συνεργάτη μας Βασίλη Παπαμίκου για «τις κενές θερμίδες της διατροφής», και το επίκαιρο άρθρο γνώμης του καθηγητή Δημήτρη Σιδερή.

Όλοι εμείς από τη συντακτική επιτροπή του ηλεκτρονικού μας περιοδικού σας ευχόμαστε Καλές γιορτές και ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2017.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Χαλκίδας.