Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μελέτη που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Pediatrics» έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά την εφηβική και τη πρώιμη ενήλικη ηλικία μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία κατά περίπου 24%.

Η μελέτη εξέτασε αναδρομικά τις διαιτητικές συνήθειες και τρόπο ζωής 90.000 γυναικών,27-44 ετών, για δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ με βάση ερωτηματολόγιο που αποσκοπούσε στη τεκμηρίωση των διαιτητικών τους συνηθειών κατά την εφηβεία και στις αρχές της ενηλικίωσης.

Βρέθηκε ότι αυτές που κατανάλωναν τότε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
μπορούσαν να μειώσουν το κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στην μετέπειτα ζωή τους περίπου κατά ένα τέταρτο. Οι ερευνητές απέδωσαν τη προστατευτική δράση των φρούτων και λαχανικών στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση οιστρογόνων από το έντερο.

Οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην εφηβεία προσλάμβαναν περίπου 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα , ποσότητα διπλάσια από αυτήν που προσλάμβαναν γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Η πρόσληψη αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη καθημερινή κατανάλωση 2 μήλων, μιας μπανάνας και μίας μερίδας όσπριων. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως.