Το κάπνισμα των γονέων μπορεί να αυξάνει το κίνδυνο διαβήτη στους απογόνους

Στο συνέδριο της Αμερικανικής ενδοκρινολογικής εταιρείας που έγινε το Μάρτιο του 2015 στο San Diego της Καλιφόρνιας παρουσιάσθηκε μία μελέτη από τη καθηγήτρια Michele La Merrrill του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας που υποστηρίζει ότι ένα έμβρυο πού εκτίθεται σε καπνό τσιγάρου μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην ενήλικη ζωή του.

Στη μελέτη μελετήθηκαν προοπτικά 1801 διαβητικές θυγατέρες ηλικίας 44-54 ετών που γεννήθηκαν μεταξύ 1959 και 1967. Καταγράφηκαν στοιχεία που αφορούσαν το κάπνισμα των γονέων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τη φυλή, την απασχόληση το ιστορικό διαβήτη και το αναφερόμενο από τους γονείς σωματικό βάρος.

Βρέθηκε ότι οι γυναίκες των οποίων οι γονείς κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ανεξάρτητα από άλλους γνωστούς προδιαθετικούς παράγοντες.

Το προγεννητικό κάπνισμα από τις μητέρες εμφάνισε ισχυρότερη σχέση με το διαβήτη των θυγατέρων απ’ ότι το κάπνισμα του πατέρα. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε και μετά τη προσαρμογή των δεδομένων για άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη όπως το βάρος κατά τη γέννηση και ο δείκτης μάζας σώματος του ενήλικα ασθενούς.

Αυξανόμενες ενδείξεις ενοχοποιούν το προγεννητικό κάπνισμα σαν παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη στην ενήλικη ζωή των απογόνων. Οπωσδήποτε η μείωση του καπνίσματος των γονέων μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό δυνητικά μεταβλητό παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Diabetes, Μάρτιος 2007, 2015.