5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να ‘κολλήσει’ η ζυγαριά

Βίκυ Πυρογιάννη, MSc
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr

Όσοι έχετε προσπαθήσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, έχετε πιθανόν βιώσει την ανησυχία ότι ο ρυθμός απώλειας μπορεί να μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια της προσπάθειάς σας. Και ενώ είναι πλέον γνωστό ότι το σωματικό βάρος καθορίζεται από αυτό που ονομάζουμε ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές και αυτές που «καίει» το σώμα μας, ωστόσο πολλές φορές τα απλά μαθηματικά δεν μας δίνουν την απάντηση στο «γιατί κόλλησε η ζυγαριά». Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα θα αναρωτιέστε τι άλλο μπορεί να ευθύνεται;

Μήπως φταίει το φάρμακό σου;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργειες την αύξηση του βάρους ή της όρεξης. Διαβάστε τις οδηγίες που περικλείονται μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου, και αν αναφέρεται κάποια παρενέργεια που σχετίζεται με το βάρος ή την όρεξη, συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας, καθώς απλές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας (π.χ περιορισμός νατρίου) μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ελέγχετε προληπτικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους. Πράγματι, λοιπόν, αν κάποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό μία δίαιτα μπορεί να μη φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Με την κατάλληλη όμως φαρμακευτική αγωγή από το γιατρό και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο διατροφής από το διαιτολόγο σας θα είστε ξανά σε θέση να κυνηγήσετε το στόχο της απώλειας κιλών.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πάσχει περίπου το 4-5% των γυναικών. Σημαντικό ποσοστό των γυναικών με ΣΠΩ εμφανίζει ινσουλινοαντίσταση, ένα από τα συχνά χαρακτηριστικά του συνδρόμου που δυσκολεύει τις γυναίκες με ΣΠΩ να χάσουν βάρος. Στην περίπτωση αυτή πρωταρχικό μέλημά σας είναι να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο και το γυναικολόγο σας για να καθορίσουν την κατάλληλη αγωγή. Την περίοδο αυτή τοποθετήστε ρεαλιστικούς στόχους: αρχικά τη διατήρηση του παρόντος βάρους σας και στη συνέχεια την αργή και σταθερή απώλεια βάρους με την κατάλληλη διατροφική αγωγή από το διαιτολόγο σας.

Σταμάτησα να «καίω»;

Ο οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο και ακριβές σύστημα που ξοδεύει συνεχώς ενέργεια για την παραμικρή κίνηση που κάνουμε, από το αυτόματο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και την αναπνοή, μέχρι και έναν αγώνα δρόμου. Φυσικά, το σώμα δεν μπορεί να «σταματήσει να καίει» γιατί τότε πολύ απλά δεν θα λειτουργούν ούτε τα βασικά μας όργανα, π.χ. η καρδιά. Ωστόσο, διαθέτει προσαρμοστικούς μηχανισμούς τους οποίους επιστρατεύει όταν «απειλείται», κάτι που συμβαίνει όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια (θερμίδες) είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που χρειάζεται το σώμα, π.χ. σε μια αυστηρή δίαιτα. Έτσι, όταν τρώτε ελάχιστα ο οργανισμός σας αντιλαμβάνεται κατά μία έννοια πως δεν θα έχει από εδώ και πέρα «καύσιμα», με αποτέλεσμα ο μεταβολικός σας ρυθμός, δηλαδή οι θερμίδες που «καίει» το σώμα σας ανά ημέρα, να αρχίζει να μειώνεται, ώστε να μπορεί να «επιβιώσει» και μακροπρόθεσμα. Η λύση: Κλειδί στην περίπτωση αυτή αποτελεί η άσκηση και γενικά η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Εντάξτε την στο καθημερινό σας πρόγραμμα με όποια μορφή σας ευχαριστεί, παράλληλα με ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα με 5-6 γεύματα την ημέρα χωρίς στέρηση.

Έχετε υπολογίσει όλες τις πηγές θερμίδων;

Βεβαίως, υπάρχει και η πιθανότητα να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά απλά να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που υπολογίζετε, κάτι που πολύ συχνά γίνεται ασυναίσθητα. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους χωρίς την παρακολούθηση διαιτολόγου ή όταν έχετε πλέον κουραστεί από την εφαρμογή ενός προγράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση τη λύση μπορεί να δώσει ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, ώστε να καταγράψετε όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα για να έχετε μια πλήρη εικόνα. Για παράδειγμα, μπορεί να πίνετε 3 καπουτσίνο την ημέρα χωρίς να υπολογίζετε τις περίπου 500-600 θερμίδες που δίνουν συνολικά, ή να έχετε αντικαταστήσει το ψωμί με παξιμάδι, χωρίς να γνωρίζετε ότι το κλασικό στρόγγυλο κριθαρένιο παξιμάδι του ντάκου αντιστοιχεί σε 3-4 φέτες ψωμί.