Ο πόλεμος των δύο κιλών

Βίκυ Πυρογιάννη, Msc, διαιτολόγος-διατροφολόγος, [email protected]

Και ήρθε πάλι αυτή η περίοδος που επιστρέφουμε από διακοπές και μαζί φέρνουμε πίσω ωραίες αναμνήσεις και δώρο δύο επιπλέον κιλά! Έτσι λένε τουλάχιστον οι στατιστικές. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε κατά μέσο όρο δύο κιλά σε περιόδους γιορτών (όπως τα Χριστούγεννα) ή διακοπών. Και όταν πλέον μπαίνουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αρχίζει η προσπάθεια να τα ξεφορτωθούμε.

Η πρώτη κίνηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι, τι άλλο, η αποτοξίνωση! Πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτά τα δύο περιττά κιλά. Κι έτσι καταφεύγουμε στη διαδικασία της δίαιτας αστραπή, με την οποία χάνει κανείς εύκολα μέσα σε λίγες μέρες τα δύο κιλά, τα οποία έχει ξαναπάρει πίσω στην επόμενη εβδομάδα. Κάπως έτσι ξεκινάει ο πόλεμος των δύο κιλών…

Πώς όμως είναι λογικό τα κιλά που πήραμε σε δύο εβδομάδες διακοπών να τα χάσουμε με σωστό τρόπο σε τρεις ημέρες; Πολύ απλά, δεν είναι! Ο οργανισμός δεν μπορεί να “κάψει” τον επιπλέον λιπώδη ιστό σε τρεις μέρες, κι έτσι κατά βάση με την αποτοξίνωση τις πρώτες μέρες χάνονται υγρά.

Αυτός είναι κι ο λόγος που οι διαιτολόγοι υποστηρίζουμε ότι ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους στηρίζεται σε δύο απλές και βασικές συμπεριφορές: ισορροπημένη διατροφή χαμηλότερων θερμίδων χωρίς υπερβολές και στερήσεις, σε συνδυασμό με αυξημένη κίνηση και άσκηση, ώστε να επιτευχθεί αυτό που ονομάζουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (προσλαμβανόμενες θερμίδες < θερμίδες που δαπανά το σώμα). Μια τέτοια διατροφή δεν απαγορεύει κανένα τρόφιμο, απλά το τοποθετεί πιο σωστά στο διαιτολόγιο, στις κατάλληλες ποσότητες και συχνότητα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Όσον αφορά, δε, στην άσκηση, δεν απαιτούνται ώρες στο γυμναστήριο. Αρκεί απλά και ένα έντονο καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Έτσι, τα δύο έξτρα κιλά των διακοπών μπορεί να μην χαθούν «μαγικά» μέσα σε τρεις μέρες, θα χρειαστεί 1-2 εβδομάδες. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι χάνονται σωστά, κυρίως από το λιπώδη ιστό, και δεν επιστρέφουν σε χρόνο dt! Μην πέφτετε στην παγίδα του εύκολου και γρήγορου αδυνατίσματος. Φέρνει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα που οδηγούν τελικά σε μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια ταλαιπωρία. Ισορροπία, μέτρο και σωματική δραστηριότητα είναι τα κυριότερα όπλα στη μάχη των δύο κιλών!