Σημείωμα Σύνταξης

Είναι χαρά και τιμή μας να φιλοξενούμε στο τωρινό μας τεύχος μία σύνοψη της ομιλίας του ομότιμου Καθηγητού Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Γεωργίου Χρούσου η οποία δόθηκε με την ευκαιρία της βράβευσης του .ε το βραβείο “ 2022 Delbert A. Fisher Research Scholarship Award” της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με θέμα « Η Ελληνική ιατρική φιλοσοφία και οι ρίζες της σύγχρονης ενδοκρινολογίας».

Ο Καθηγητής Χρούσος για πολλά χρόνια διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και μετέπειτα καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ είναι ο σεμνός επιστήμονας με πλήθος δημοσιεύσεων σε επώνυμα διεθνή ιατρικά περιοδικά και πρωτοποριακό παγκόσμια αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο. Η ιατροφιλοσοφική του παιδεία και ιστορική γνώση αναδεικνύεται με απόλυτη σαφήνεια στη διάλεξη του.

Στην ειδική ενότητα του περιοδικού μας «Εξειδικευμένη γνώση», που απευθύνεται σε επιστήμονες υγείας, φιλοξενούμε την εμπεριστατωμένη διάλεξη του συναδέλφου ενδοκρινολόγου Αλέξανδρου Δερμετζόγλου ο οποίος σε μία σειρά από διαφάνειες παρουσιάζει τις επιπτώσεις της μόλυνσης με τον ιό HIV στο ενδοκρινικό σύστημα όπως και τις μεταβολικές διαταραχές που προκαλεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου.

Στην ίδια ενότητα είναι αναρτημένο ένα ενδιαφέρον άρθρο της εξαιρετικής συναδέλφου παθολόγου-διαβητολόγου Ελίνας Ελ Ντέικ που αφορά στη χειρουργική παρέμβαση, και ειδικότερα στη γαστρική παράκαμψη, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα μπορεί να αποτελούν τη πρώτη θεραπευτική μας επιλογή αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί τελικά να αποδειχθεί σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις μία αποτελεσματική λύση για το μείζον πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Η κεραμική μαζί με τη χαρακτική και τη ζωγραφική αποτελούν την αρχαιότερη έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η γνωστή κεραμίστρια Ελένη Αφροδίτη Αγα μας εισάγει με το άρθρο της στη μορφή αυτή της τέχνης που πέρα από την ικανοποίηση της δημιουργίας συμβάλλει, όπως και η μουσική, στη πνευματική και ψυχική μας ανάταση.

Τέλος θα ήθελα να πληροφορήσω τούς φίλους αναγνώστες μας ότι κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του αγαπημένου μας δασκάλου και μέντορα Ενδοκρινολόγου Φώτη Παυλάτου με τίτλο «Το ταξίδι της ζωής μου» (εκδόσεις Παρισιάνος Α.Ε) ποίημα του οποίου εχουμε τη χαρά να δημοσιεύσουμε στο τωρινό μας τεύχος. Το επιστημονικό αλλά και συγγραφικό έργο του αγαπητού μας φίλου και συναδέλφου είναι ευρύτητα γνωστό παγκοσμίως και έγινε γι’ αυτό αναφορά στο τεύχος μας του Σεπτεμβρίου. Επιλέξανε το συγκεκριμένο ποίημα του από τη συλλογή (e mail, εικονική επικοινωνία) γιατί αναδεικνύει περίτρανα την αποξένωση και τυποποίηση των διαπροσωπικών μας σχέσεων που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη στο κοινωνικό μας περιβάλλον.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Κώστας Φαινέκος