Διατροφική συμπεριφορά μετά την καραντίνα

Ξένια Τσαγκαράκη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος. Email: [email protected]

Κι εκεί που η μπόρα κόπασε και όλοι προσπαθούν να μετρήσουν τις “ζημιές” τους, μερικοί συνειδητοποιούν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ξεκουράστηκαν, σκέφτηκαν, έζησαν στιγμές με την οικογένειά τους, φρόντισαν καλύτερα τον εαυτό τους και ηρέμησαν. Άλλοι, πάλι, “κλείστηκαν” στον εαυτό τους, σκέφτηκαν, αγχώθηκαν, έκαναν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, έπεσε η ψυχολογία τους, ένιωσαν την μοναξιά στο έπακρο. Όλες οι συμπεριφορές, όσο διαφορετικές κι αν είναι, είναι φυσιολογικές και θεμιτές. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι μπορούμε να κάνουμε για να ορθοποδήσουμε.

  • Σκεφτόμαστε έξυπνα και πράττουμε γρήγορα. Δεν αφήνουμε πλέον ούτε στιγμή να περάσει ανεκμετάλλευτη. Όλα αλλάζουν και όλα διορθώνονται αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Σε καμία περίπτωση δεν μας πιάνει πανικός, επειδή το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Ο πανικός πάντα είναι κακός σύμβουλος και μας οδηγεί σε λανθασμένα μονοπάτια. Επιλέγουμε να εφαρμόσουμε ένα Μεσογειακού τύπου μοντέλο διατροφής και το ακολουθούμε πιστά. Ό,τι φάγαμε- φάγαμε και ό,τι ήπιαμε- ήπιαμε, τώρα ήρθε η ώρα να διορθώσουμε όποια λάθη κάναμε. Αν κάποιος δεν γνωρίζει πώς να το πράξει όλο αυτό, καλό θα είναι να επισκεφτεί έναν ειδικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος, προκειμένου να τον βοηθήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η παχυσαρκία αποτελεί ισχυρό παράγοντα σοβαρής λοίμωξης από COVID-19. Ερευνητές τονίζουν, μάλιστα, ότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί σοβαρότερο παράγοντα ακόμη και από καρδιακή ή πνευμονική νόσο. Προσοχή! Δεν παρασυρόμαστε από εξαντλητικές δίαιτες ή “μαγικά ζουμιά” που μας υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα. Θα είναι επικίνδυνο για την υγεία μας αλλά και επώδυνο για την τσέπη μας.
  • Διατηρούμε τις σωστές συνήθειες που υιοθετήσαμε κατά την διάρκεια της καραντίνας. Αρκετοί κατά την διάρκεια του εγκλεισμού ξεκίνησαν να μαγειρεύουν είτε για τον εαυτό τους, είτε για ολόκληρη την οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα άλευρα παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων κατά 141,9%, ενώ ακολούθησαν τα ζυμαρικά με αύξηση 140,1%, τα όσπρια με αύξηση 136,4% και το ρύζι με αύξηση 126,2%. Μπορούμε, όμως, να εστιάσουμε σε πιο υγιεινές συνταγές και να αποφύγουμε την προσθήκη πολλών λιπαρών στο πιάτο μας. Για παράδειγμα αντί να φτιάξουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών με λιπαρά τυριά και κρέμα γάλακτος, μπορούμε να φτιάξουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα που να περιέχει μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνα και σκόρδο. Παρέα με μια σαλάτα πράσινη από ρόκα, σπανάκι baby, μαρούλι και αβοκάντο, έχουμε σχηματίσει το τέλειο γεύμα. Αντί να φτιάξουμε μια σοκολατόπιτα με βούτυρο, αυγά, ζάχαρη και σοκολάτα, μπορούμε να αφιερώσουμε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο μας για να προετοιμάσουμε μια σπιτική granola (δημητριακά) με βρώμη, καρύδα, μέλι, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα υγείας. Σε συνδυασμό με άσπρο γιαούρτι και φρέσκα φρούτα εποχής μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό, ενδιάμεσο ή βραδινό γεύμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την άσκηση, ξεκίνησαν να περπατούν, αγόρασαν ποδήλατο, γυμνάστηκαν στο σπίτι και απόλαυσαν τα τεράστια οφέλη της άσκησης καθημερινά. Ιδανικό θα ήταν να μπορέσει κανείς να διατηρήσει την άσκηση σε ένα επίπεδο των 3-5 φορών ανά εβδομάδα, δεδομένου ότι όλοι σιγά-σιγά επιστρέφουν στις δουλειές τους και στους φρενήρεις ρυθμούς τους.

  • Σκεφτόμαστε θετικά. Το καλοκαίρι που έρχεται δεν είναι η ευκαιρία μας να επιδείξουμε το καλλίγραμμο σώμα μας μέσα στο μικροσκοπικό μαγιό. Είναι η ευκαιρία μας να χαρούμε τον ήλιο, την αλμύρα της θάλασσας, την ηρεμία, την ξενοιασιά, την μάζωξη γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους και την οικογένεια μας που τόσο μας έχουν λείψει. Μην ξεχνάμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά… Δυσάρεστα διαφορετικά… Για πολλούς συνανθρώπους μας, δυστυχώς, δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Αφού, λοιπόν, έχουμε την υγεία μας όλα τα υπόλοιπα διορθώνονται.
  • Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για ένα νέο lockdown. Την ώρα που χιλιάδες επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να βρουν το αντιικό φάρμακο και το εμβόλιο κατά του COVID-19, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, ενώ πολλοί προμηνύουν νέα έξαρση του ιού το φθινόπωρο με πιθανό το σενάριο για ένα νέο lockdown. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να τρεφόμαστε σωστά, έτσι ώστε να θωρακίσουμε την υγεία μας, να γυμναζόμαστε συστηματικά για να διατηρήσουμε καλή την ψυχολογία μας και να “γεμίσουμε μπαταρίες” το καλοκαίρι για να μπορέσει να “βγει” ο ερχόμενος χειμώνας. Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνουμε πάνω στους καταξιωμένους επιστήμονες υγείας της χώρας μας που ηγούνται της συλλογικής προσπάθειας κατά της διασποράς του COVID-19. Τηρούμε αποστάσεις και τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.