Μελέτη διαπίστωσης κινδύνου εκδήλωσης και πρόληψη του διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1, πού εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά και εφήβους, δεν μπορεί να προβλεφθεί η να προληφθεί με τα υπάρχοντα μέσα διάγνωσης και θεραπείας. Μία μελέτη όμως πού διεξάγεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της ασθένειας που οφείλεται σε αυτοάνοση καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν την ορμόνη του μεταβολισμού ινσουλίνη.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του ελέγχου ρουτίνας κατά τη γέννηση για μεταβολικά και ορμονικά νοσήματα με τη λήψη αίματος από τη πτέρνα του νεογνού, ελέγχεται και η ύπαρξη γονιδίων που σχετίζονται με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1. Υπολογίζεται ότι 1 στα 100 μωρά φέρουν γονίδια που προδιαθέτουν στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές από την Οξφόρδη σκοπεύουν να ελέγξουν 30.000 μωρά ώστε να βρούν εκείνα που εμφανίζουν τα γονίδια κινδύνου και να συμμετάσχουν έτσι στη μελέτη.

Η ομάδα των παιδιών σε κίνδυνο για την εκδήλωση της νόσου, όπως προδιαγράφεται από το γονιδιακό τους προφίλ, θα χωρισθούν σε δύο ομάδες. Τα άτομα της μίας ομάδας από την ηλικία των 6 μηνών και μέχρι την ηλικία των 3 ετών, θα λαμβάνουν καθημερινά μία κουταλιά ινσουλίνης σε σκόνη ενώ η άλλη αδρανή σκόνη.

Σκοπός της χορήγησης ινσουλίνης από το στόμα είναι η βαθμιαία απόκτηση ανοχής του ανοσοποιητικού συστήματος στην ινσουλίνη ώστε να προληφθεί η καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος από μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσε να εκδηλωθεί αργότερα.

Η επιτυχία της μελέτης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόληψη της εκδήλωσης διαβήτη στα παιδιά και συνεπώς και των σοβαρών του επιπλοκών που μπορεί να εκδηλωθούν στην ενήλικο ζωή.