Σημείωμα Σύνταξης

Η επιδημία του κορωνοιού SARS-CoV-2 επηρέασε καταλυτικά όχι μόνο το παγκόσμια υγειονομικό τοπίο αλλά και τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής μας μεταβάλλοντας ριζικά το τρόπο της ζωής μας.

Οι επιβεβλημένοι για το περιορισμό της διασποράς περιορισμοί μας στέρησαν την επαφή με τους συνανθρώπους μας, ακόμη και μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον, και ενέτειναν το κενό επικοινωνίας και τη μοναξιά που προ-υπήρχε σε μία κοινωνία, που τι μεγάλη ειρωνεία, τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και τα κοινωνικά δίκτυα διάδρασης είχαν πολλαπλασιαστεί.

Το τωρινό μας τεύχος είναι αφιερωμένο στην επιδημία του κορωνοιού. Τα άρθρα του, από επιστημονικά δόκιμους συνεργάτες μας, επικεντρώνονται όχι μόνο στην ενημέρωση για την πανδημία αλλά και στο τρόπο αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών του αναγκαστικού εγκλεισμού μας μέσα από την άσκηση και τη διατροφή.

Η παρουσίαση με τη μορφή διαφανειών της εργασίας των καθηγητών από το τμήμα νοσηλευτικής του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής Ευγενίας Βλάχου και Αναστασίας Ντικούδη, μας δίνει με απλό αλλά παραστατικό τρόπο τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα, και τη πρόληψη μετάδοσης του κορωνοιού αναιρώντας τις λανθασμένες εντυπώσεις που κυκλοφορούν για τη πανδημία.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και τακτική συνεργάτης μας κ. Δέσποινα Πλατανίτη τονίζει τη μεγάλη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση των σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της παραμονής μας στο σπίτι προσδιορίζοντας ηλικιακά ένα αριθμό απλών ασκήσεων πού όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Ο συνάδελφος καρδιολόγος, αλλά και μουσικοσυνθέτης, Θανάσης Δρίτσας παρουσιάζει και αναλύει τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που μπορούν να εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά τη πανδημία περιορίζοντας ριζικά τις μέχρι τώρα αυτονόητες ελευθερίες στη δράση και μετακίνηση μας. Σαφώς παραπέμπει στο βιβλίο της Naomi Klein «Το Δόγμα του Σόκ»

Στον ειδικό χώρο του περιοδικού μας που αφορά στους επαγγελματίες υγείας, ο εξαίρετος συνάδελφος ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδηλώρος, που πρόσφατα μετακόμισε στη Γαλλία, εκθέτει τις αντιοξειδωτικές ουσίες που πιθανόν να συμβάλουν στη πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων. Το άρθρο, πέρα από τη πλήρη επιστημονική του τεκμηρίωση, προσφέρει ενδιαφέροντες πίνακες με τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιαίτερα περιέχονται στη μεσογειακή διατροφή και ευδοκιμούν στη χλωρίδα της Πατρίδας μας.

Η Διατροφολόγος-διαιτολόγος Ξένια Τσαγκαράκη μας δίνει συμβουλές για τη διατροφική μας συμπεριφορά μετά τη καραντίνα που θα ήταν σωστό να υιοθετήσουμε ιδιαίτερα με τη προοπτική έλευσης του καλοκαιριού. Ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσουμε μία σωστή διατροφή έστω και αν …μας επιβλήθηκε.

Τέλος ,με ιδιαίτερη συγκίνηση φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος ένα ελεγειακό ποιητικό αφιέρωμα, ενός παγκόσμια γνωστού για το επιστημονικό αλλά και λογοτεχνικό του έργο, συναδέλφου ενδοκρινολόγου και πνευματικού μου πατέρα Φώτη Παυλάτου, αφιερωμένο στον κτυπημένο από τον κορωνοιό φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Κρεμαστινό.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Κώστας Φαινέκος