Σημείωμα Σύνταξης

Το τεύχος Αυγούστου της διαδικτυακής μας έκδοσης περιλαμβάνει άρθρα και πληροφορίες από μεγάλο φάσμα της ιατρικής και αγωγής υγείας.

Θέλω στην αρχή να καλωσορίσω τη συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (www.eelia.gr) πού εγκαινιάζεται με την ανάρτηση του άρθρου του Προέδρου της Δημήτρη Ρίχτερ σχετικό με τη θεραπεία με στατίνες και την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη.

Στατίνες και σακχαρώδης διαβήτης.

Μολονότι για τα πρώτα 15 χρόνια ύπαρξης των στατινών στην καθημερινή κλινική πράξη, ανησυχούσαμε μόνο για παρενέργειες όπως η αύξηση των τρανσαμινασών και οι μυαλγίες, τα τελευταία πέντε χρόνια αναγνωρίστηκε πως οι στατίνες διευκολύνουν ή επιταχύνουν την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ).

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μια γυναίκα έχει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών όταν πληρούνται δύο από τα εξής τρία κριτήρια:

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης και υγιεινοδιαιτητική αντιμετώπιση

Το σύγχρονο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον που ζούμε αναμφισβήτητα είναι πηγή πολλών προβλημάτων. Ένα από αυτά που θα καταγραφούν στο μέλλον είναι η σημαντική αύξηση του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων και τροφών χαμηλότερης διατροφικής αξίας), το άγχος αλλά και η δυσκολία, λόγω οικονομικών προβλημάτων, προληπτικού ελέγχου αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Από τον μεγάλο αριθμό ασθενών με ΣΔ μια ομάδα με αρκετές ιδιαιτερότητες είναι οι ασθενείς με ΣΔ κύησης.

Μια συχνή πάθηση. Υποθυρεοειδισμός

Ο Υποθυρεοειδισμός θεωρείται μία από τις συχνές νόσους της εποχής μας και ένα από τα κλινικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ο κλινικός ενδοκρινολόγος, όπως και συνάδελφοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί κλινικό και βιοχημικό σύνδρομο που οφείλεται στην έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών και προκαλεί επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο σεξουαλικός πόνος των γυναικών

Οι διαταραχές πόνου αποτελούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών που συνήθως επιβαρύνουν σημαντικά τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Περιλαμβάνουν συνήθως τον κολεόσπασμο και τη δυσπαρεύνια. Αν και οι δύο αυτές διαταραχές είναι διαφορετικές, συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν. Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας.