Παχυσαρκία Παιδιών και Εφήβων

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος ‘επιδημία’ χρησιμοποιείται συχνά προκειμένου να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.

Κάπνισμα και Εγκυμοσύνη

Η παροχή βοήθειας σε έγκυες γυναίκες που καπνίζουν, ώστε να διακόψουν το κάπνισμα, αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα. Το τελευταίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο, καθώς μερικές έγκυες αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να παραδεχτούν ότι συνεχίζουν να καπνίζουν.

Οι συστάσεις αυτών των οδηγιών αναφέρονται, κύρια, στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος (ΙΔΚ) του ΕΣΥ. Ωστόσο, έχουν εφαρμογή και σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρουν βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος και λειτουργούν με τα ίδια πρότυπα. Τα ΙΔΚ είναι τοπικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν τεκμηριωμένη και οικονομικά προσιτή υποστήριξη σε ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Στους επαγγελματίες που εμπλέκονται περιλαμβάνονται οι μαίες, οι οποίες έχουν εκπαιδευθεί ειδικά για να βοηθήσουν έγκυες γυναίκες να διακόψουν το κάπνισμα.

Σχέση Εαυτού και Ρόλου

Εαυτός και ρόλος δυο λέξεις που ηχούν διαφορετικές. Πόσο διαφορετικές είναι και πόσο η μια είναι συνάρτηση της άλλης; Για να προσδιορίσουμε την συνάρτηση-σχέση των δυο λέξεων θεωρώ πως πρώτα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει εαυτός και τι ρόλος.
Ας ορίσουμε αρχικά την έννοια του εαυτού.

Τεχνικές Αναπνοής για Χαλάρωση

Η ρυθμική, αργή και βαθιά αναπνοή υποκινεί και υποκινείται από τις ήρεμες και ευχάριστες καταστάσεις του νου. Η ακανόνιστη αναπνοή διακόπτει τους ρυθμούς του εγκεφάλου και οδηγεί σε σωματικά, συναισθηματικά, και νοητικά μπλοκαρίσματα. Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε εσωτερική σύγκρουση, μη- ισορροπημένη προσωπικότητα, άτακτο τρόπο ζωής και ασθένεια. Οι τεχνικές αναπνοής της Γιόγκα (Πραναγιάμα) καθιερώνει πρότυπα ρυθμικής αναπνοής, και σταδιακά αποκαθιστά τους φυσικούς και ήρεμους ρυθμούς του σώματος και του νου.

ΕΚΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”

Το φετινό βραβείο «Carol Nachman Prize 2014″ απονεμήθηκε στον ερευνητή του ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ, ακαδημαϊκό κ. Γιώργο Κόλλια. Το βραβείο αποτελεί μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γερμανίας στον τομέα της Ιατρικής και την σημαντικότερη διεθνή διάκριση για έρευνα στη Ρευματολογία. Από το 1972, το βραβείο αναγνωρίζει εξαιρετικά επιτεύγματα έρευνας και καινοτομίας με στόχο την προώθηση κλινικών, θεραπευτικών και πειραματικών ερευνών. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο της πόλης του Wiesbaden, κ. Sven Gerich, και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Wolfgang Nickel, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Kurhaus Colonnades στο Wiesbaden της Γερμανίας την Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2014.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης απο τη σκοπιά του Ενδοκρινολόγου

Ο Ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που έχει αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και την επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων.

Το ιατρικό πεδίο που καλύπτεται από την Ενδοκρινολογία είναι ευρύτατο και αφορά παθήσεις και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, των ορμονών και του μεταβολισμού. Γι’ αυτό πρόσφατα ο νέος τίτλος της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορίστηκε ως <<Ενδοκρινολογία, Μεταβολισμός και Σακχαρώδης Διαβήτης>>.