8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη Κρίση

Σε αυτή τη περίοδο της κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής, που διέρχεται η χώρα μας οι τρόποι συνολικής αντιμετώπισης της αλλά και διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων από όλους μας που τη βιώνουμε ποικίλουν σε είδος ,ένταση και αποτελεσματικότητα.

Η διαφοροποίηση των αντιδράσεων μας δεν εξαρτάται μόνο από την έκταση και σοβαρότητα των προβλημάτων που καλούμαστε να λύσουμε αλλά και από τις εγγενείς η επίκτητες ιδιότητες που μας χαρακτηρίζουν σαν άτομα αλλά και διαχειριστές. Μία επιπλέον συνθήκη που έχει κριτικό ρόλο είναι και η συναισθηματική βοήθεια και συμπαράσταση που μας προσφέρεται από το οικογενειακό, φιλικό η επαγγελματικό μας περιβάλλον άσχετα αν την αποδεχόμαστε η όχι.

Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας στη κρίση ίσως καταλήγαμε στην ακόλουθη ταξινόμηση:

Ο θυρεοειδής και οι συνηθέστερες παθήσεις του

Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου ο θυρεοειδής δημιουργείται στη βάση της γλώσσας και ακολούθως μεταναστεύει προς τα κάτω για να λάβει τη τελική του θέση στο πρόσθιο μέρος του λαιμού πριν από τη γέννηση. Σπάνια μπορεί κάποιο τμήμα του ή όλος ο θυρεοειδής κατά τη μετακίνησή του να μείνει στα ¨μισά του δρόμου¨ και να δημιουργηθεί έκτοπος θυρεοειδής. Σπανιότατα δεν μεταναστεύει καθόλου, μένει στο πίσω μέρος της γλώσσας (γλωσσικός θυρεοειδής).
Η λειτουργία του συνίσταται στο να παίρνει το ιώδιο, που βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές, να το ενώνει με ένα αμινοξύ, την τυροσίνη, και να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, την θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και τη τριϊωδοθυρονίνη (Τ3).

Η βιταμίνη D και η σημασία της στην υγεία μας

Η βιταμίνη D3 παράγεται στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVΒ 290-315mm).Aλλες πηγές βιταμίνης D είναι οι τροφές (βιταμίνη D2 – φυτικής προέλευσης και D3 – ζωικής προέλευσης).

Η παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα, η οποία αποτελεί και το 70-80% της συνολικής ημερήσιας – το υπόλοιπο προκύπτει από τις τροφές- επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η έκθεση στον ήλιο , η χρήση αντιηλιακών (αντιηλιακό με δείκτη προστασίας >8 περιορίζει εως και 90% τη σύνθεση βιταμίνης D), η ένδυση , η ποσότητα της μελανίνης (η μαύρη φυλή παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα), η εποχή του έτους (σημαντική μείωση των τιμών της βιταμίνης D τους χειμερινούς μήνες), το γεωγραφικό πλάτος (αύξηση του γεωγραφικού πλάτους συνοδεύεται από σημαντικό περιορισμό της ικανότητας σύνθεσης), η ηλικία (μείωση της ικανότητας παραγωγής βιτ.D σε ηλικιωμένους), η παχυσαρκία (μειωμένη κινητοποίηση της βιτ. D από το λιπώδη ιστό.)

Συμπληρώματα βιταμινών και εγκυμοσύνη

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις, απαραίτητες για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και ανάπτυξη. Υπάρχουν 13 βασικές βιταμίνες: οι A, C, D, E, K και οι βιταμίνες της σειράς Β, που περιλαμβάνουν τις Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (φυλλικό οξύ), και Β12 (κοβαλαμίνη).

Νέο σύστημα σήμανσης για τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Το σύστημα σήμανσης με ονομασία «έξυπνες επιλογές» έρχεται να αλλάξει το τοπίο της διατροφικής σήμανσης. Οι προδιαγραφές ενός τροφίμου για να φέρει το σήμα των έξυπνων επιλογών είναι συγκεκριμένες: αφενός δεν πρέπει να περιέχει πολλά συστατικά τα οποία να βρίσκονται υπό περιορισμό (όπως συνολικά λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο), αφετέρου πρέπει να περιέχει συστατικά όπως το ασβέστιο, το κάλιο, οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε ή τρόφιμα από ομάδες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά πλήρη ή ελεύθερα λίπους και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι ετικέτες των έξυπνων επιλογών θα ενημερώνουν για τις θερμίδες ανά μερίδα προϊόντος και για τον αριθμό των μερίδων ανά συσκευασία προϊόντος.

Εκπαίδευση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην έναρξη αγωγής με ινσουλίνη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος όπου οι ασθενείς θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείριση της υγείας τους με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής των ίδιων και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Η διαδικασία αυτή βέβαια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεχή εκπαίδευση των ίδιων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Η θεραπευτική ομάδα (γιατρός, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια, διαιτολόγος, ψυχολόγος) θα έχουν ένα κοινό τρόπο προσέγγισης ώστε να δημιουργείται αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ομάδας και ασθενή.