Ηθική και διλήμματα στην περιγεννητική ιατρική

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα πρόσθεσε νέα όπλα στην φαρέτρα της Ιατρικής τόσο στον διαγνωστικό όσο και και στον θεραπευτικό τομέα.

Υπερλιπιδαιμίες: Σύγχρονη διατροφική αντιμετώπιση

Υπερλιπιδαιμία έχουμε όταν αυξάνει στο αίμα η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια ή και τα δύο. Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λιπιδίου που κυκλοφορεί στο αίμα και αποτελεί απαραίτητο συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων.

Vitamin D μια ισχυρή ορμόνη πίσω από την μάσκα της βιταμίνης

H oνομασία της ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το 1922 ο McCollum και οι συνεργάτες του περιέγραψαν μια λιποδιαλυτή ουσία στο μουρουνέλαιο, που ήταν διαφορετική από την βιταμίνη Α που είχε ήδη ανακαλυφθεί. Την ονόμασαν βιταμίνη D, μιας και ήταν η 4η κατά σειρά βιταμίνη μετά τις A,B,C που ήταν ήδη γνωστές και ανέδειξαν τη σημασία της στην ανάπτυξη υγιών οστών σε πειραματόζωα.

Από τα πρωτότυπα στα γενόσημα. Πάντα μια ασφαλής και οικονομική επιλογή;

Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, πέρα από τη απόλυτη η σχετική ένδειξη που πρέπει να κατέχει για την συγκεκριμένη νόσο για την οποία χορηγείται, θα πρέπει να είναι δραστικό, αποτελεσματικό, ασφαλές και όσο το δυνατόν χαμηλότερου κόστους συγκριτικά με παρόμοια σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η παιδική παχυσαρκία, η σίτιση των παιδιών στα σχολεία και η ευρωπαϊκή πολιτική

Πολύ πρόσφατα η ευρωπαϊκή επιτροπή, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, εξέδωσε την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση που αφορά τις πολιτικές που ακολουθούνται στα σχολεία της ένωσης σε σχέση με τη σίτιση των μαθητών. Τα αποτελέσματα ομολογουμένως ήταν πολύ ενδιαφέροντα και χρήζουν περαιτέρω μελέτης από τους επαΐοντες.