Σημείωμα Σύνταξης

Η έκδοση του Οκτωβρίου του διαδικτυακού μας τόπου είναι αφιερωμένη στο 20ο Ευρωπαικό συνέδριο Ενδοκρινολογίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Μάιο στη Βαρκελώνη. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν σκόπιμο να παρουσιάσουμε τις περιλήψεις μερικών εργασιών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όχι μόνο για τον ιατρικό κόσμο αλλά και τους άλλους επαγγελματίες υγείας και το κοινό, με συνοδά σχόλια που καθιστούν το περιεχόμενο των εργασιών πιο κατανοητό για τους μη ειδικούς. Τα κείμενα επεξεργάσθηκαν και σχολίασαν οι ενδοκρινολόγοι, και μέλη του Δ.Σ της «Αρμονίας και Ζωής» κυρίες Ευαγγελία Ζαπάντη και Νεκταρία Παπαδοπούλου.

Ενας πρόσθετος λόγος για το αφιέρωμά μας είναι η τιμητική βράβευση στην έναρξη του συνεδρίου του Ελληνα συναδέλφου ενδοκρινολόγου Χρήστου Μαντζώρου με το διακεκριμένο βραβείο Geoffrey Harris που απονέμεται σε άτομα με σημαντική επιστημονική προσφορά στο τομέα της Νευροενδοκρινολογίας. Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι καθηγητής της Ενδοκρινολογίας στην ιατρική σχολή του Harvard στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, έχοντας παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό ερευνητικό έργο στην νευροενδοκρινολογία και ιδιαίτερα στη λειτουργική διασύνδεση του εγκεφάλου με το λιπώδη ιστό. Ο Χρήστος Μαντζώρος τιμά με το έργο του την Ελληνική ομογένεια και τους Ελληνες ενδοκρινολόγους.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να φιλοξενούμε σήμερα το άρθρο του συναδέλφου ενδοκρινολόγου Αλέξιου Τραυλού στο οποίο περιγράφει τη προσωπική του εμπειρία από την εφαρμογή της αντλίας ινσουλίνης στον εαυτό του για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από τον οποίο πάσχει. Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς που προβληματίζονται με την επιλογή του θεραπευτικού σχήματος της ινσουλίνης. Είναι πολύτιμες και σπάνιες οι περιπτώσεις που ένας γιατρός μεταδίδει τις προσωπικές του εμπειρίες και συναισθήματα όντας ο ίδιος γιατρός αλλά και θεραπευόμενος.

Στο ειδικό τμήμα του περιοδικού μας «Εξειδικευμένη γνώση» παρουσιάζεται η διάλεξη της εξαιρετικής συναδέλφου Θεοδώρας Κουνάδη για το σημαντικό αλλά και συχνό πρόβλημα της υπερπρολακτιναιμίας, που δόθηκε στα πλαίσια της ημερίδας «Εντατική εκπαίδευση στην ενδοκρινολογία» που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ενωση Ελλήνων Ενδοκρινολόγων.

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση