Σημείωμα Σύνταξης

Το τεύχος της καλοκαιρινής έκδοσης του ηλεκτρονικού μας περιοδικού είναι αφιερωμένο στη παχυσαρκία. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω το Δ.Σ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της συντακτικής επιτροπής του «Αρμονία & Ζωή» να συμμετάσχει με άρθρα επιφανών μελών του στη συγκρότηση της ύλης του αφιερώματος.

Λεπτομέρειες που αφορούν την επίπτωση και συχνότητα της παχυσαρκίας παγκοσμίως ως και τις επιπτώσεις στη νοσηρότητα, θνησιμότητα αλλά και στη ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων θα διαβάσετε στα σχετικά άρθρα που δημοσιεύουμε. Θα ήθελα όμως να τονίσω ιδιαίτερα την αλματώδη αύξηση της παχυσαρκίας στον Ελληνικό πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά και εφήβους. Δυστυχώς η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για αυξημένο βάρος και στην ώριμη ηλικία ανεξάρτητα από τις πολλαπλές παρεμβάσεις, διατροφικές και συμπεριφοράς, που υιοθετούνται κυρίως ευκαιριακά, από τους παχύσαρκους ενήλικες για την απώλεια βάρους.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα άρθρα που έχουν αναρτηθεί σε αυτό το τεύχος η παχυσαρκία δεν αποτελεί μία αισθητική παρέκκλιση από ένα πρότυπο σωματικής εμφάνισης, που ας  σημειωθεί αλλάζει ανά τους αιώνες, αλλά νόσημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ο καρδιολόγος κ. Ηλίας Σανίδας αναλύει στο άρθρο του με απλότητα αλλά πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα της στεφανιαίας νόσου και μάλιστα με ειδική αναφορά σε ερευνητική μελέτη που υλοποιήθηκε στη Χώρα μας στο Λαικό Νοσοκομείο.

Η  νεφρολόγος κ. Βάια Ραίκου και ο Χειρουργός πεπτικού κ. Σωτήρης Γαβριήλ αναδεικνύουν με το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο τους  τις σε πολλούς, ακόμη και ιατρούς, άγνωστες συνέπειες της παχυσαρκίας στη νεφρική λειτουργία.

Ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής κ. Φραγκίσκος Γονιδάκης παρουσιάζει διεξοδικά τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις στη διατροφική συμπεριφορά, στη διατροφή αλλά και στη ψυχική υγεία που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το άρθρο αυτό προέρχεται από την ειδική μονάδα διαταραχών πρόσληψης τροφής, της Α ψυχιατρικής κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ενότητα εξιδεικευμένη γνώση η ενδοκρινολόγος, και μέλος του Δ.Σ του σωματείου μας κ. Ευαγγελία Κανάκη, παρουσιάζει σε μορφή διαφανειών τη διάλεξη της «Παχυσαρκία  και εγκυμοσύνη». Η ομιλία της , που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι κατανοητή και στον μη ειδικό αναγνώστη, καταδεικνύει με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση τις σοβαρές συνέπειες της παχυσαρκίας όχι μόνο στην εγκυμονούσα παχύσαρκη μητέρα αλλά και στα τέκνα της τόσο στη παιδική όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Όπως είναι γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες μας στο διαδικτυακό μας τόπο αναρτώνται άρθρα ποικίλης θεματολογίας που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία, τη πρόληψη, τη διατροφή, την άσκηση και γενικότερα τη ποιότητα ζωής. Αναρτώνται χρονογραφήματα, ποιήματα και φιλολογικά κείμενα. Προσπαθούμε πέρα από την υπεύθυνη ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση να διανθίζουμε τη θεματολογία μας με άρθρα που αφορούν πέρα από τη πρακτική και τη φιλοσοφική προσέγγιση των προβλημάτων της ζωής μας.

Στα πλαίσια αυτά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος τη πραγματεία του ομότιμου καθηγητού καρδιολογίας ,αλλά και ιατροφιλοσόφου,  Δημήτρη Σιδερή, περί της «Φυσιολογικής σημασίας χρόνου και χώρου»

Τέλος θα ήθελα να γνωστοποιήσω στους φίλους αναγνώστες μας ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο συνέδριο τού σωματείου μας με τίτλο «Εκλαικευμένη ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση ασθενών με ενδοκρινολογικά και μεταβολικά νοσήματα στη ψηφιακή εποχή» το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται στη τωρινή θεματολογία του ηλεκτρονικού μας περιοδικού.